Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Koliko smeju da vam naplate evro u menjačnici?

post-title
Ilustracija, foto: Shutterstock


Kupovni kurs je evra je u pojedinim gradovima premašio 121 dinar za jedan evro, dok je to pre iznosilo u proseku 118 dinara.

Od kada su ljudi u Srbiji, uplašeni ratom u Ukrajini pohrlli u menjačnice da kupuju devize, pojedini menjači su odlučili da podignu kupovnu cenu deviza. Prema pisanju određenih medija, u Šapcu se na primer u nekim menjačnicama ne može kupiti više od 1.000 evra, dok se kupovni kurs kreće od 119 dinara u Kragujevcu do 121 dinar za evro u Vranju. Neki menjači navode da kratkotrajna zarada od nameštene kupovne cene deviza nije vredna za gubljenje licence menjača.

Iz Narodne banke Srbije su najavili da će pored redovne kontrole, inspekcije obavljati pojačanu i celovitu kontrolu poslovanja menjačnica, kako bi se utvrdilo da li neke menjačnice zloupotrebljavaju aktuelnu međunarodnu situaciju situaciju i primenjuju kurseve koji nisu u skladu s propisima koje je donela NBS.

"Prema regulativi Narodne banke Srbije, kupovni i prodajni kurs za evro mogu odstupati od zvaničnog srednjeg kursa Narodne banke Srbije za 1,25 odsto bilo pozitivne ili negativne vrednosti. Pored toga, menjačnice mogu da uračunaju i proviziju do 1 odsto od kupovnog i prodajnog kursa, iako većina menjačnica to ne radi, uz obavezno isticanje takve informacije. Izlazak van ovog raspona građani treba odmah da prijave Narodnoj banci Srbije", objavljeno je na sajtu centralne banke.

Podsećamo srednji kurs NBS objavljen je u petak iznosi 117,65 dinara za evro, i važiće do ponedeljka, a prodajni kurs u menjačnicama trebalo bi da iznosi 119,12 dinara za evro, a kada se tome doda i maksimalna dozvoljena provizija od jedan odsto, jasno je da menjači ne smeju od građana da uzimaju više od 120,31 dinara za evro. U sučaju da pokušaju da vas prevare menjača i menjačnicu prijavite NBS.

Izvor: Mondo



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar