Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Guslarsko društvo "Tanasko Rajić" obeležilo 40 godina postojanja

post-title
Foto: Infopress


U Domu kulture u Čačku održano je ,,Veče gusala i epske poezije” povodom 40 godina od osnivanja Guslarskog društva ,,Tanasko Rajić”. U programu su učestvovali Milomir Miljanić, Milenko Kalezić, Uglješa Veličković i brojni drugi znameniti guslari, a događaj je upotpunila izvedba Hora čačanske Gimnazije i nastup KUD-a ,,Bambi”.

Jubilarno ,,Veče gusala i epske poezije” u Čačku otvorio je nastup devetogodišnjeg Damjana Vojvodića iz podgoričkog društva ,,Vojvoda Mina Radović”. Publici se predstavio i njegov brat, dvadesetdvogodišnji Maksim Vojvodić, aktuelni prvak Saveznog takmičenja srpskih guslara. Vojvodići su pokazali da na mladima ostaje tradicija guslanja.

Događaj je organizovalo oko 20 aktivnih članova društva ,,Tanasko Rajić”. Potrudili su se da Čačanskoj publici prijušte koncert vredan pamćenja, na kojem su nastupili priznati narodni guslari okupljeni oko Saveza srpskih guslara.

Koncertu je prisustvovao i jedan od osnivača društva ,,Tanasko Rajić”, Ilija Marković iz Berana.  Ovo je bila prilika da se seti najlepšeg perioda života provedenog u gradu na Moravi i svog prvog muzičkog nastupa pre više od 40 godina.

Društvo ,,Tanasko Rajić” povodom jubilarne godišnjice okitilo se Zlatnom poveljom Saveza guslara Srbije, koji pripada Savezu srpskih guslara, jedinoj organizaciji koja se nije rasformirala nakon raspada Jugoslavije, a obuhvata i  Savez guslara ,,Dušanovo carsto” iz Crne Gore i Savez guslara Republike Srpske.

Izvor: Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar