Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Čačak: Za sada nema štete na voću od mrazeva

post-title
Foto: Infopress


Niske jutarnje temperature prethodnih dana nisu nanele štetu voću, jer je ono još uvek u fazi mirovanja, kažu stručnjaci. Iako je temperatura bila minus 6 , sedam stepeni , a na seoskom području i do – 12 , ne očekuju se problemi posebno na drvenastim voćnim vrstama. Ako dođe do drastičnih oscilacija narednih dana u dnevnim i noćnim temperaturama , struka kaže da će najbolje proći oni voćari koji sada orezuju voće jer se na taj način usporava vegetacija koja polako kreće.

 

Vegetacija polako kreće. Kod pojedinih ranih sorti kajsija došlo je do bubrenja pupoljaka , ali se stručnjaci nadaju da jutarnje niske temperature nisu nanele štetu ovom i drugim voćnim vrstama. U ovom periodu nemoguće je zaštiti voće ako dođe do drastičnih oscilacija u temperaturama . Orezivanje voća moglo bi da pomogne i to kod onih voćara koji ovaj posao nisu do sada obavili , kaže dr Darko Jevremović , direktor Instituta za voćarstvo u Čačku. 

 

Dok su ovoga puta čačanski voćari dobro prošli , razloga za brigu imaju uglavnom malinari iz ivanjičkog kraja. Poslednja dva tri dana temperatura se noću spustala i do – 16 stepeni . Šteta se za zada vidi na listovima malina koji su pocrneli, kaže malinar Dobrivoje Radović.

Direktor Instituta za voćarstvo ističe da ukoliko ne bude poznih prolećnih mrazeva i neočekivanih padavina, malinari mogu očekivati dobar rod pod uslovom, da su , kada je završena prošlogodišnja berba do sada obavili sve potrebne radove . Sa druge strane , Radović je pesimista i ne misli da će biti veći prinos nego prošle godine koji rakođe nije bio zadovoljavajući. Kakav će i koliki biti rod i kvalitet maline i drugog voća još uvek je neizvesno . Za sada valja rezidbu voća privesti kraju , kažu agronomi. To bi trebalo obaviti do kraja marta, jer posle počinje cvetanje. Međutim , ukoliko su voćari zakasnili rezidba se može vršiti i u periodu cvetanja što neće imati negativnog uticaja na voće. 

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar