Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Za energetsku efikasnost u Zlatiborskom okrugu izdvojeno 230 miliona evra

post-title
Foto: RINA


Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović danas je posetila grad na Đetinji u oviru koga je obišla domaćinstvo Radenka Čolića i OŠ „Aleksa Dejović” i tom prlikom istakla značaj energetske efikasnosti.

„Svaki objekat koji uradimo, ovo je samo jedna od škola, tri škole i predškolska ustanova, ali i na celoj teritoriji Republike Srbije, pomoći će nam da u naredne dve godine smanjimo emisiju ugljen dioksida sasvim sigurno na nivou države, bar do 20%, zato je ovo sve veoma važno da ne govorim o finsijskoj uštedi. Bili smo u jednoj porodici koji su se prijavili na ovaj konkurs koji sprovodi grad Užice sa Ministarstvom rudarstva i energetike i verujem da će moći da vide uštedu, ali ne samo finasijsku već i drugačiji kvalitete života. Energetska efikasnost je stub energetske politike naše zemlje, sa jedne strane gradićemo nove kapacitete, a sa druge, učinićemo sve da u svakom delu Srbije pomognemo svakom domaćinstvu da mogu da zamene stolariju, kotlove, da bolje izoluju svoje domove i da na taj način ostvaree uštede na nivou domaćinstva i da napravimo ogromne uštede na nivou države”, pojasnila je Mihajlović.

Za ovu godinu 230 miliona evra izdvojeno je od starne Ministarstva u satradnji sa lokalnim samoupravama na teritoriji Zlatiborskog okruga i Republike Srbije. Ne predstavlja samo 230 miliona evra ulaganja u energetsku efikasnost. Naravno, energetska efikasnost je prioritetan cilj, ali imajući u vidu da če na ovaj način građani štedeti energiju i novac iam još rezultata koje ovakav projekat donosi, kazao je Boban Perišić, načelnik Zlatiborskog okruga.

„Prvenstveno čestitke potpredsednici Vlade, čitavom njenom timu, lokalnim samoupravama na jednom izvanrednom projektu. U prethodnih 10 godina imao sam priliku da učestvujem na mnogo domaćih i međunarodnih projekta, ali sam inpresioniran rezultatima i efektom koji je postignut ovim koji danas možemo na delu da vidimo”, istakao je on.

Naime, pored uštede koju će u budućnosti Užičani praviti na potrošnji energije , treba istaći da svih ovih 230 miliona, odnosno učešće lokalnih samouprava završoće direktno u džepovima građana Srbije.

„Svi oni koji žele da zamene stolariju imaće priliku da to urade i jednostavnije će se odlučiti na taj korak. Naravno, pored velike uštede, dolazi se do direktnog ulaganja u ekologiju Republike Srbije, samim tim svaki dinar se ulaže u zaštitu životne sredine. ono što je još jedan efekat jeste da smo videli domaće firme koje rade, koje su uposlene i sve firme koje se bave energetskom efikasnošću imaju priliku da zarade ozbiljan novac”, zaključio je Perišić.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević je rekla da eneregetska sanacija sva četiri objekta, tri osnovne škole i jednog vrtića je veoma važan projekat za grad Užice, te samim tim projektom se veoma dugo iz budžeta grada izdvajaju se značajna sredstva za tu namenu.

„Nakon završetka i realizacije ovog projekta naši učenici, kao i zaposleni imaće još bolje uslove za rad, smanjiće se potrošnj energenata, uštedećemo novac, a onda ono što je najvažnije uspećemo da značajno smanjimo i zagađenje vazduha. U gradu Užicu u poslednjih nekoliko godina sve kotlarnice koje su bile na mazut konvertovane su na gas. Ostala nam je još jedna kotlarnica na Zlatiboru da se konvertuje na gas. I značajna sredstva su izdvojena za subvencionisanje individualnih domaćinstava. Moram naglasiti da je Ministasrtvo rudarstva i energetike, kao Ministarsvo za zaštitu životne sredine u toku prošle godine zajedničkim projketom za subvencionanje mere energetske efikasnosti, koja se odnose na kupovinu kotla na gas i pelet, stolarije, izdvojili 70 miliona dinara, a ove godine idemo još jače izdvojili smo sredtsva u iznosu od 100 miliona dinara”, pojasnila je gradonačelnica.

Raković Radivojević je naglasila da se Grad Užice bori sa aero zagađenjem, što je višedecenijski problem i iz tog razloga smo uspeli kao i prošle godine da našim sugrađanima obezbedimo na cenu priključka na gasnu mrežu bude 450 evra plus PDV.

Izvor: RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar