Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Moć reči iz pera Enesa Halilovića

post-title
Foto: Gradska biblioteka


Predstavljanje književnog portreta pesnika, pripovedača i novinara Enesa Halilovića održano je u petak, 15. aprila u Velikoj sali čačanske Biblioteke. „Veče sa Enesomˮ privuklo je brojne posetioce, a počelo je kratkim filmom o pesnikovom životu i stvaralaštvu za čiju realizaciju su se pobrinuli bibliotekari Tanja Vuković i Vladimir Simić. Nakon filma usledio je razgovor sa Halilovićem o odlikama njegovog bogatog pesničkog i proznog opusa, dominantnim temama i idejama, kao i o pripovednom izrazu koji je neosporno jedan od najupečatljivijih i najvrednijih konstitutivnih elemenata njegovog dela. Razgovor je vodila bibliotekar Tijana Bežanić.

U najopštijem osvrtu na delo Enesa Halilovića istaknuto je da on piše o ljudima, njihovim sudbinama, prirodi i karakteru običnog čoveka, ali i pesnika; o ljudskoj surovosti, ali i krhkosti, minulim i sadašnjim vremenima, turbulentnosti društvenih i istorijskih okolnosti koje neminovno utiču na pojedinca; zatim o poeziji, prolaznosti, promenama, seobama, nepravdama, strahovima, slobodi, ali i brojnim drugim životnim česticama čoveka koji nastaje i opstaje na Balkanu.

DSC_0032-1-scaled
Foto: Gradska biblioteka

Halilović često nalazi utemeljenje u tradiciji i narodnom pripovedanju, čak i leksički. Međutim, možda je u njegovoj poetici najprimetnija savremenost stila sa jasnom i zaokruženom kompozicijom i komunikativnim stihom. Pored nadahnutog kazivanja stihova iz zbirki „Listovi na vodi”, „Pesme iz bolesti i zdravlja”, „Bangladeš” i „Sekvoja” autor je kroz odgovore na pitanja razotkrio da se oseća kao da pripada celom svetu, svetskoj kulturi, te da se vodi idejom da ono što je zanimljivo njemu, zanimljivo je i drugima. Tako su i neki njegovi junaci nastali iz susreta sa raznoraznim ljudima, čudacima. „Svaki život je bogat i o svakom čoveku može da se napiše drama, jer svako od nas ima velike strahove, želje i nadanja, ali i tajne koje čak ni najbliži ne znaju. U osnovi literature čuđenje, ono što je neobično i iskače iz utvrđenog šablona, a literaturu je nemoguće opisati, ona se oseća”, kazao je Halilović.

O svojoj najnovijoj poetskoj zbirci „Sekvoja”, Enes je između ostalog rekao da ima sličnu formu kao i zbirka „Zidoviˮ, s obzirom na to da prva i poslednja pesma komuniciraju jedna sa drugom do središnje koja se može čitati na tri načina.

Većem delu publike autor je poznatiji kao prozni pisac, ali nakon poetskog programa mnogi su poželeli da ga bolje upoznaju i kao pesnika.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar