Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Zriju proleća nova

post-title
Foto: Gradska biblioteka


Program povodom jubileja 90 godina od rođenja Miroslava Mike Antića „Zriju proleća nova” održan je u sredu, 20. aprila u Gradskoj biblioteci Čačak. Veče posvećeno životu i delu velikog pesnika, koje je organizovano u okviru 59. Disovog proleća, osmislile su profesorke srpskog jezika i književnosti Aleksandra Vučković i Marina Milošević. Osim njih veče su muzikom oplemenili učenici Muzičke škole Sofija Lazović i Jovan Pajović. A za prezentaciju koja je pratila program bio je zadužen učenik Tehničke škole Željko Zekavčić.

DSC_0181
Foto: Gradska biblioteka

Na Velikoj sceni Biblioteke dočaran je boemski život Mike Antića. Njegov životni i poetski put su bili povezani neraskidivim nitima, od samih početaka kada je napisao svoju drugu pesmu, s obzirom na to da prvu nikada nije ni napisao. Kako je davno kazao nju je prepisao kao učenik trećeg razreda od Desanke Maksimović. To slučajno prepisivanje stihova od slavne pesnikinje mu je možda i odredilo životni poziv, pošto nakon tog događaja nije smeo sebi da dozvoli da napiše loše stihove. Iz pera velikog majstora reči izlazile su pesame koje i danas stariji i deca izgovaraju naizust: „Plavi čuperak”, „Besmrtna pesma”, „Nepovratna pesma”, „Najljubavnija pesma” i dr.

Pored ovih stihova publika je imala priliku da na odabranim snimcima vidi i čuje Miku Antića. Takođe, učenici su izvodili muzičke numere koje je slavni pesnik rado naručivao u beogradskim kultnim kafanama, u kojima su katkad i pred zoru na belim salvetama bile ispisivane pesme koje su kasnije prekucavane na pisaćoj mašini „Olimpiji” i svoje mesto našle u knjigama.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar