Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Grad Čačak uzima kredit za kompletnu zamenu javne rasvete

post-title
Foto: Mediaportal


Grad Čačak zadužiće se kod poslovnih banaka u iznosu od 150 miliona dinara. Planirani period otplate je četiri godine, uz godinu dana “grejs“ perioda, odnosno mirovanja u isplati.

 

Kako je predviđeno Odlukom o javnom zaduživanju grada, koja će se naći pred odbornicima gradskog parlamenta sledeće sedmice, 120 miliona biće iskorišćeno za zamenu i proširenje javne rasvete na teritoriji grada, a 30 miliona biće uloženo u izgradnju brane “Svračkovo“.

 

Kredit će biti uzet kod banke koja ponudi najbolje uslove na tržištu.

 

Odlukom o budžetu grada Čačka za 2022. godinu planirano je da se izdvoji 120 miliona dinara za zamenu i modernizaciju javne rasvete u gradu. Planirana je nabavka i ugradnja preko 15.000 LED sijalica na čitavoj teritoriji grada, a pre svega u gradskom jezgru.

 

– Predračunom radova koji će biti urađen na osnovu studije o postojećoj uličnoj rasveti utvrdiće se stvarna vrednost investicije. Procena je da će to grad koštati oko 360 miliona dinara, pa je planiran finansiranja definisan da se vrši kroz tri budžetske godine kako je planirano Odlukom o budžetu grada za 2022.godinu. Cilj pomenute investicije je dugoročno smanjenje troškova električne energije javne rasvete – navodi načelnik Gradske uprave za finansije Zoran Todosijević.

 

U 2020. za utrošenu električnu energiju za javnu rasvetu grad Čačak je platio 84,1 milion dinara, a u 2021. godini 104,7 miliona.

 

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović smatra da će se investicija brzo isplatiti kroz uštedu električne energije. On je izrazio očekivanje da će ove godine biti raspisan javni poziv i da izvođač u toku ove godine završi kompletan posao, dok bi druga i treća tranša bile plaćene u 2023. i 2024. godini.

 

– Procena je da će to koštati 360 miliona dinara, ali ćemo stvoriti izuzetnu uštedu u trošenju električne energije, a imaćemo i novu rasvetu. Samo u prošloj godini troškovi javne rasvete bili su oko 105 miliona dinara, a po novoj ceni struje to bi bio duplo veći iznos. Moramo smanjiti taj trošak i držati ga na nivou od 100 do 110 miliona dinara godišnje – istakao je Todorović.

 

Sistem za javno osvetljenje u Čačku radi približno 4.150 sati godišnje, od čega celonoćno (od sumraka do svitanja) u svim gradskim zonama, dok na seoskim područjima radi u polunoćnom režimu (zimi od sumraka do 23:00 i od 5:00 do svitanja, a leti od sumraka do 24:00). Za održavanje sistema javnog osvetljenja, ne računajući utrošak električne energije, utroši se oko 15.000.000 dinara godišnje.

 

Morava info



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar