Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiMeštani strahuju za živote i imanja: Mečke se probudile i počele da haraju selima na Goliji

post-title
Foto: RINA


Svake godine meštani sela koja se nalaze na padinama planine Golije suočavaju se sa istim problemom. Mečke se sa prvim prolećnim danima probude iz zimskog sna i počnu obilaziti oko njihovih kuća, torova, malinjaka i pčelinjaka. Nisu retki ni susreti sa ovim šumskim zverima, kojih čini se nikad nije bilo više. Medvedi su zaštićeni, a dok je njihovo izlovljavanje zbranjeno razmnožavanje nije. Osim straha koji ulivaju, prave i ogromnu štetu u seoskim domaćinstvima. Do sada su usmrtili na desetine ovaca, jagnjadi i razvalili košnice.

"Već je počela sezona njihove šetnje i prilaska kućama. Počeli smo da viđamo tragove a svakog dana očekujemo da upadnu i naprave štetu. Prošle godine nekoliko puta je dolazilo do direktnog susreta sa medvedima i samo pukom srećom meštani su izvukli živu glavu. Nije nam svejedno da izađemo iz kuća, kada god zakoračimo kućni prag čujemo krike medveda kroz šumu i vukova, deluje jezivo, nikada nisu bili ovako blizu kuća", kazao je za RINU Ratko Polovina, meštanin sela Čečina.

Lokalnim putevim svakodnevno se viđaju stope divljih zveri i medveda koji u potrazi za hranom u toku jednog dana pređu na desetine kilometara.

"Imamo dva đaka koji idu u školu u Deviće udaljenu šest kilometara, ne smemo ih same pustiti mora ih neko odvoziti i dovoziti, jer stalno nailazimo na tragove divljači i medveda. Moram da sve svoje poslove ostavimo kako bi ih odvezli i vratili od kuće do škole", dodao je Ratko.

Takođe, još jedan problem sa kojim se suočavaju meštani Čečina, jeste što u strahu od medveda ne mogu da odu do svojih oranica i livada kako bi spremili hranu, jer se u tom delu Ivanjice ljudi bave poljoprivredom i stočarstvom. U više navrata obraćali su se nadležnim instutucija, ali rešenje još uvek nije pronađeno.

"Savetovali su nas da ogradim prostor bodljikavom žicom, tako da ću izgleda morati ceo život da radim samo da bih ogradio kuda se krećem, čak su me savetovali da kupim pištaljku i da se združimo sa ovim predatorima. Zatim su me preusmerili da se obratim državnim organima jer oni štite medvede, a ja se pitam ko štiti ljude u ovom slučaju, ja sam rekao da zbog dece neću odustati dok se ovaj problem ne reši, kucaću na sva rata. Ne može mečka biti jača od svega i svih", zaključio je Polovina.

Kao jedno od potencijalnih rešenja pominjalo se formiranje hranilišta duboko u šumama Golije, kako bi mečke na taj način bile zadovoljene i ne bi gladne dolazile do porodičnih imanja.

RINA

Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar