Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Raspisan tender za projekat Muzeja košarke u Čačku

post-title
Foto: Infopress


Grad Čačak raspisao je tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i adaptaciju objekta postojeće Sokolane, koji će postati Muzej košarke. Muzej košarke deo je značajnog projekta ,,Čačak prestonica kulture 2023”. U okviru galerije planiran je prostor za legate znamenitih ličnosti košarke, poput Dragana Kićanovića, Željka Obradovića i Radmila Mišovića.

Kako je navedeno u projektnom zadatku objekat Sokolane biće rekonstruisan iznutra i prilagođen potrebama Muzeja sporta. Sa spoljne strane biće postavljena samo inovativna rasveta, jer je reč o zgradi izgrađenoj 1910.godine, koja predstavlja najstariji objekat ove vrste u Srbiji, pa se njen spoljašnji izgled ne može menjati.

Pristupni deo ispred objekta biće proširen i prilagođen osobama sa invaliditetom, a u ulaznom delu nalaziće se biletarnica i suvenirnica. Najveći deo objekta zauzimaće galerijski prostor, a jedan od prvih eksponata koji će biti izložen je medalja sa Evropskog prvenstva u Španiji davne 1968.godine, koju je osvojio košarkaš Borca, Sadik Zejnilović, nastupivši sa klupskim drugom Draganom Đukićem za Jugoslovensku reprezentaciju.

Prva osoba iz Čačka koja se bavila košarkom bila je Ljiljana Gavrilović, članica ,,Sokola”, a prvi koš postavljen je pored Sokolane 1945.godine, kada je odigrana i prva košarkaška utakmica u Čačku. 2023.godine Čačak će postati prvi grad u Srbiji koji će imati jedinstven muzej u kojem će biti prikazan razvoj košarke od 1923.godine kada je odigrana prva utakmica u Beogradu.

 

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar