Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Dvadeset ugovora za pomoć pri zapošljavanju i samozapošljavanju ugroženih grupa – saradnja Helpa i Grada Kraljeva

post-title
Foto: Press služba


Dvadeset ugovora o donaciji našim sugrađanima - korisnicima projekta „Pomoć pri zapošljavanju i samozapošljavanju ugroženih grupa“, uručili su gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić i menadžer Projekta Milka Đurđević. 

Ugovorom o saradnji, potpisanim u oktobru 2021. godine, započeta je saradnja Grada Kraljeva i organizacije Help na projektu čiji je opšti cilj doprinos smanjenju siromaštva, socijalnoj inkluziji, održivom i inkluzivnom ekonomskom razvoju, kao i ostvarivanju zadovoljavajućih uslova rada za sve, putem obezbeđivanja poboljšanog pristupa tržištu rada i zapošljavanju. Projekat finansira Švedska vlada, preko Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju „Sida“, i Grad Kraljevo, a realizuje Help u saradnji sa Gradom Kraljevom. 

Projektom je podržano 20 korisnika na teritoriji Grada Kraljeva da započnu ili razviju poslovne delatnosti dobijanjem zahtevane opremu odnosno materijala za započinjanje ili razvoj sopstvenih poslovnih delatnosti - 18 grantova u iznosu od 2.000 eura i dva u iznosu od 3.600. Projektom je podržano 14 zanatskih, četiri uslužne i dve poljoprivredne delatnosti, učešće žena u projektu je 40 odsto, ruralno stanovništvo je zastupljeno sa 45 procenata, mladi sa 15 procenata, dugoročno nezaposleni sa 25 i višečlane porodice sa 30 odsto. 

Prema rečima menadžera Projekta Milke Đurđević, osim u Kraljevu, Projekat se sprovodi u još pet gradova i opština. 

„Ovo je prva faza projekta, koji će se nastaviti u naredne tri godine. Jedna komponenta Projekta će se sprovoditi i naredne godine. Zahvaljujem Gradu Kraljevu - ne samo na finansijskoj podršci, već na celokupnoj saradnji i pomoći koju dobijamo“, rekla je predstavnica Helpa, istakavši zadovoljstvo što će i Kraljevčani imati priliku da započnu odnosno razviju sopstveni biznis zahvaljujući obezbeđenim sredstvima. 

Kako je istakao gradonačelnik, Kraljevo duže od decenije uspešno sarađuje sa nemačkom organizacijom Help. 

„Jedan od rezultata te veoma uspešne saradnje je i to što danas dodeljujemo 20 grantova za one koji su pokrenuli sopstveni biznis i time zaposlili sebe, članove svojih porodica, ali i druge radnike. Među njima su i keramičari, auto-lakireri, stolari, tapetari, kozmetičari, frizeri.... Veoma mi je drago što ti ljudi koji žele da obezbede sebi posao, uz pomoć svog zanata zarade sredstva za sebe i svoju porodicu, imaju podršku organizacije Help, a i Grad se potrudio da iz svog budžeta obezbedi dodatna sredstva kako bi imali dovoljno novca da to i ostvare“, rekao je gradonačelnik Kraljeva dodajući da je na sastanku sa predstavnicima Helpa bilo reči i o budućoj saradnji između Grada i Helpa i istakavši da „svi oni koji su se do sada prijavljivali na konkurse Helpa mogu da se nadaju pomoći Grada i u narednoj godini“.

Terzić je istakao da, pored saradnje sa Helpom, Grad obezbeđuje sredstva i za mere aktivne politike zapošljavanja kroz udruživanje sredstava sa Filijalom Nacionalne službe za zapošljavanje, sa kojom je saradnja veoma uspešna. 

„Od tih sredstava finansiramo stručnu praksu za sve mlade ljude koji su završili srednje i visoke škole, fakultete, a još nisu dobili priliku da rade, ali i za zanteresovane za obavljanje javnih radova, gde sredstva dobijaju naša javna preduzeća.“

 Gradonačelnik ističe da očekuje da će Grad u budućnosti sarađivati i sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i sa organizacijom Help, ali i sa drugim organizacijama, uz podsećanje da je pre nekoliko meseci potpisan ugovor o saradnji sa organizacijom Niras, koja obezbeđuje deo finansijskih sredstava, a deo Grad iz svog budžeta.

Projektom „Pomoć pri zapošljavanju i samozapošljavanju ugroženih grupa“ je, u prvoj jednogodišnjoj fazi u svim ciljnim gradovima i opštinama u Srbiji, planirana dodela ukupno 176 grantova u vrednosti od 2.000 i 3.600 evra, kao i plaćene dodatne stručne i poslovne obuke za korisnike i članove njihovih porodica.

Ukupna vrednost projekta je 2.876.010,80 evra i implementira se od jula 2021. do juna 2025. godine u 16 opština i gradova u Republici Srbiji. Ukupna vrednost investicije za Grad Kraljevo u prvoj jednogodišnjoj fazi projekta iznosi oko 45.950,00 evra, a učešće Grada je 12.960,00 evra ili 30 odsto i odnosi se samo na direktne troškove kupovine opreme za korisnike.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar