Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiKamate na nove kredite privredi i građanima blago porasle u 2022. godini

post-title
Foto: NBS


Kamatne stope na nove kredite privredi i stanovništvu blago su porasle ove godine u odnosu na kraj 2021. godine. Prema podacima Narodne banke Srbije, dinarski krediti za privredu skuplji su za 0,6 procentnih poena, dok su za građane skuplji za 0,2 procentna poena.

Kako preciziraju iz NBS, kamate poslovnih banaka na nove dinarske kredite privredi povećane su u odnosu na kraj prošle godine na 3,6 odsto u martu, a na kredite stanovništvu na 8,4 odsto.

Na ove cene su se verovatno odrazili efekti prethodnog zaoštravanja monetarnih uslova putem prosečne repo stope centralne banke.

Podsećaju da su prethodnih meseci umereno pooštravali monetarne uslove, kako bi ograničili njihove efekte na ostale cene preko inflacionih očekivanja.

Efekti aprilskog povećanja referentne kamatne stope još uvek ne mogu da se sagledaju. Narodna banka Srbije je u aprilu podigla referentnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena, na 1,5 odsto. Može da prođe, kažu, i nekoliko meseci dok se ne izvrši prenos referentne stope na kamate na kredite.

Napominju da u uslovima pojačane konkurencije u bankarskom sektoru i nastojanja banaka da zadrže klijente, deo povećanja referentne kamate banke mogu da kompenzuju smanjenjem svojih marži.

Povodom povećanja ključne kamate američkih Federalnih rezervi, iz NBS ističu da ne očekuju značajnije efekte po osnovu te odluke.

Kurir

Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar