Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Publika osvojena energijom reči Milene Marković

post-title
Foto: Gradska biblioteka


Gosti 59. Disovog prolećau petak, 13. maja bili su Milena Marković, jedna od najznačajnijih savremenih književnica regiona i Flavio Rigonat, prevodilac, osnivač i urednik izdavačke kuće „LOMˮ. Program „Povesnica reči moćneˮ koji je bio posvećen predstavljanju Mileninog stvaralaštvavodili su bibliotekari Isidora Đolović i Nikola Peulić.

Milena Marković je pesnikinja, dramska spisateljica, autorka brojnih scenarija za filmove i televizijske serije, aktuelna dobitnica NIN-ove nagrade za roman Deca. Višestruko je nagrađivana, a dela su joj prevedena na brojne jezike. Uprkos žanrovskoj raznovrsnosti, prepoznatljiva karakteristika njenog opusa su direktan, beskompromisan izraz i suštinski poetska priroda.

0001_1
Foto: Gradska biblioteka

Govoreći o doživljaju i poreklu lirske orijentacije, Milena se prisetila svojih književnih uzora i prvih izvora nadahnuća, ističući stalan rad, eksperimentisanje i slobodu kao presudna autopoetička načela. Osvrnula se na neke od svojih vodećih tema i motiva, poput izneverenih ideala i balzakovskih izgubljenih iluzija, sagledanih u svevremenom društvenom kontekstu. Istakla je kako sebe ne vidi nužno kao začetnicu jedne nove „strujeˮ u književnosti, već je pre reč o istorijskom trenutku koji je tzv. žensku liriku učinio zastupljenijom nego ranije.

S obzirom na to da Milena Marković od prve objavljene zbirke, Pas koji je pojo sunce iz 2001. godine, sarađuje sa „LOMˮizdavaštvom, gospodin Rigonat se osvrnuo na početke u kojima je njen autentičan stil prepoznat kao vredan pažnje i podrške. Odgovarajući na pitanja publike, oboje su se dotakli književno-izdavačke scene, izazova prevođenja poezije, nadahnutosti muzikom…

Milena je energično i dinamično čitala odlomke iz najnovije knjige Deca, za koju među čačanskim čitaocima vlada veliko interesovanje. Gosti su publiku zadobili neposrednošću, erudicijom i elokvencijom, zahvaljujući čemu se možemo nadati da ovo nije poslednje književno druženje u našem gradu ili u okviru manifestacije Disovo proleće.

 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar