Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Proglašen pobednik konkursa "Pesma o Čačku"

post-title
Foto: Infopress


Na ovogodišnjem, trećem po redu konkursu ,,Pesma o Čačku“ na temu ,,(U)lice grada“ jednoglasnom odlukom žirija prva nagrada pripala je Nikici Baniću iz Inđije za pesmu ,,Ulicama Čačka“. Na konkurs je pristiglo više od 50 radova, o kojima je odlučivao petočlani žiri, na čijem čelu je pesnik Ljubivoje Ršumović.

Pesma ,,Ulicama Čačka“ predstavlja poetski prikaz istorije grada, značajnih ličnosti i toponima, kroz koje se susreću prošlost i sadašnjost. Pesnik i književni kritičar Nikica Banić, ostao je pomalo nedorečen i misteriozan, jer je opevao Čačak kao da je u njemu živeo i imao priliku da oseti kako diše grad na Moravi.

3-11-6
Foto: Infopress

Ulicama Čačka u pesmi Nikice Banića prošetale su ličnosti poput Vladislava Petkovića Disa i Nadežde Petrović, ali i Sonja Savić, Živorad Maksimović, Zaviša Janjić, što je stihovima dalo prizvuk sete. Opevani su i ratnici, poput Tanaska Rajića i ulice posvećene Karađorđu I županu Stracimiru. Pesma je na konkurs stigla pod šifrom koja nosi ime velikog vladara Stefana Dušana.

Na konkurs koji raspisuje Alternativna radionica ,,Reč“ u saradnji sa Domom kulture i kompanijom ,,P.S.fashion” stigli su radovi iz zemlje i regiona, među kojima je bilo nekoliko zapaženih. Tema ,,Ulice grada“ ili ,,U lice grada“ omogućila je širok opseg tumačenja i postala izazov za pesnike.

Čačak su u okviru konkursa opevali pesnici širom Srbije i regiona. Pisali su o mestima koje rado posećuju i znamenitim ličnostima. Podsećamo da je prošlogodišnji pobednik konkursa ,,Pesma o Čačku“ Lazar Vukomirović, koji je najbolje odgovorio na temu ,,Gradska priča“.

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar