Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



UG Nadežda Petrović: Projekat PREPOZNAVANJE 5 nominovan za projekat godine Nacionalnog komiteta IKOM - Srbije

post-title


Nacionalni komitet IKOM-a Srbije, svake godine dodeljuje Nagradu muzejima, ustanovama koje imaju neke ili sve karakteristike muzeja i muzejskim stručnjacima kao profesionalno priznanje za izuzetne rezultate u razvoju kulture Srbije. U kategoriji Projekat godine žiri je u najuži izbor od 5 projekata izdvojio i projekat PREPOZNAVANjE 5 čiji je jedan od nosilaca Umetnička Galerija Nadežda Petrović iz Čačka, odnosno muzejska savetnica i kustoskinja Julka Marinković. Projekat je nominovan za izuzetan doprinos razvoju muzejske delatnosti, nesvakidašnju i angažovanu posvećenost proučavanju, zaštiti, prezentovanju i interpretaciji kulturne baštine Srbije tokom 2021. godine.

nominacija

Projekat Prepoznavanje započet je 2004. godine kao nacionalni umetnički projekat zasnovan na saradnji muzeja/galerija, kustosa i umetnika koji se ostvaruje kroz izložbe i rezidencijalni program. Partneri na projektu su Umetnička galerija-Narodni muzej Kruševac /kustos Biljana Grković, inicijator i nosilac projekta/, Narodni muzej Kraljevo /kustos Ljubiša Simović/, Umetnička galerija Nadežda Petrović Čačak i Galerija savremene likovne umetnosti Niš /kustos Milica Todorović/. Već u drugom ciklusu, sa priključenjem Centra savremene umjetnosti Crne Gore iz Podgorice /kustos Ljiljana Karadžić/ i Nacionalne umetnička akademija iz Sofije /kustos Svilen Stefanov/, projekat dobija međunarodni karakter. Projekat se realizuje u ciklusima, a po svojoj koncepciji i dužini trajanja jedinstven je u regionu.

Prema rečima Irine Subotić, istoričarke umetnosti i profesorke emerite (...) izložba Prepoznavanje 5, prezentacijom lokalnih scena, doprinosi njihovoj valorizaciji, procesu decentralizacije u kulturi, povećanju vidljivosti regionalne umetničke scene i pospešivanju mobilnosti kustosa, umetnika i umetničkih ideja, kroz umrežavanje muzeja/galerija. Izložba, koja se priređuje u svim ustanovama saradnicima, je i predstavljanje muzejskog rada na inovativan i kompleksan način što u same institucije unosi izazove vremena sa kojima se svakodnevno suočavaju i doprinosi jačanju važnosti uloge muzeja i galerija u novim okolnostima, a lokalne likovne scene postavlja u širi kontekst ka boljem razumevanju savremene likovne umetnosti i približavanju publici. Stvaranje novih mreža institucionalnih, kustoskih i umetničkih, doprinosili su uspostavljanju novih saradnji i široj regionalnoj kulturnoj sceni.

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije kontinuirano podržava projekat finansijski.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar