Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Htedoh dugu da sa neba svučem

post-title
Foto: Gradska biblioteka


Poetsko-muzičko veče „Htedoh dugu da sa neba svučem” održano je 19. maja u Gradskoj biblioteci Čačak, a bilo je posvećeno jednom od najznačajnih srpskih pesnika Branku Radičeviću. Program je osmišljen kao vešt preplet dokumentaristički zasnovanog kazivanja, dramatizacije događaja presudnih za Radičevićevu sudbinu i izvođenja stihova kao najubedljivijeg dokaza književne besmrtnosti.

DSC_0648
Foto: Gradska biblioteka

Narativne celine, koje su živopisno dočarale društveno-istorijski kontekst sredine devetnaestog veka, pripremila je i interpretirala bibliotekar Dušica Brković, dok su igrane delove izveli dramski umetnici Vladimir Jocović (kao Branko) i Baćko Bukumirović (kao Vuk Karadžić) sa mladim glumcima „Morava teatra”. Svaki od segmenata obuhvatio je neku od karakterističnih faza Brankovog opusa: đačke dane, razuzdanu mladost, neostvarenu ljubav prema Mini Karadžić, bolest i svest o neminovnoj smrti.

Zahvaljujući dinamičnoj i zanimljivoj interpretaciji, posetioci su vremeplovom sprovedeni od bečkih plesnih dvorana i salona – mesta okupljanja tadašnje intelektualne struje do bolničkih ordinacija, od strasti do duboke sete. Time je dočaran način na koji je ovaj izuzetni elegičar spoznao svet i postao nepresušni izvor inspiracije potonjim generacijama.

DSC_0663
Foto: Gradska biblioteka

Radičevićevi stihovi davno su pretočeni u numere te su za muzički deo programa bili zaduženi učenici Muzičke škole „Dr Vojislav Vučković”. Kompoziciju „Ukor” izvela je Lenka Vujanić, a u duetu sa Unom Bisenić izvela je pesmu „O jesenske duge noći”. Takođe, publiku je osvojio i učenik Vuk Sretenović koji je otpevao „Oj devojko selen velen”. Svi učenici su iz klase prof. Dragane Vuković, a nastupali su uz klavirsku saradnju profesora Jovana Tošića. Program je vodila bibliotekar Marina Belić.

 



Komentari

Sve cestitke za mladog umetnika Jocovica! Za trud i rad sa mladim ljudima, da je vise ovakvih ljudi, nas grad bi bio vodeci u drzavi!

Zelovac

21.05.2022 15:51


Ostavite komentar