Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Gradska biblioteka: Uspešno „Prolećeˮ u Beogradu

post-title
Foto: Gradska biblioteka


Gradska biblioteka Čačak i Odbor 59. Disovog proleća organizovali su u ponedeljak, 23. maja u Srpskom književnom društvu u Beogradu promociju Manifestacije i predstavljanje ovogodišnjeg laureata Dragana Boškovića. Takođe, promovisane su publikacije koje prate ovu poetsku svetkovinu i mladi stvaraoci koji pišu poeziju i esejistiku.

Na samom početku programa direktor Biblioteke i Manifestacije dr Bogdan Trifunović se osvrnuo na programsku i izdavačku delatnost koja prati 59. Disovo proleće i odluku žirija o ovogodišnjem laureatu. Pre nego što je predsednik žirija prof. dr Mihajlo Pantić govorio o nagrađenom pesniku dostojnog disovske tradicije, publika je čula Dragana Boškovića koji je kazivao stihove pesme „Into my arms”. Prof. Pantić je kazao da Boškovićeva poetika ukršta dva naizgled nepomirljiva vida mišljenja, odnosno pevanja, sakralnog i profanog i time je obrazložio zbog čega je žiri, koji su pored njega činili dr Saša Radojčić i dr Marko Avramović, doneo jednoglasnu odluku.

DSC_0603-1-2-min
Foto: Gradska biblioteka

Potom je Bošković zahvalio bibliotekarima na predanom radu, kvalitetnim izdanjima kao i žiriju koji je prepoznao značaj njegovog pesničkog glasa. On je pročitao još nekoliko stihova iz zbirke izabranih pesama Najnoviji zavet koja je objavljena ovog proleća u ediciji Knjiga gosta čiji je izdavač Gradska bibliotka Čačak. Ovu publikaciju predstavio je urednik dr Bogdan Trifunović istakavši da je posebno krasi moderno dizajnersko rešenje.

Važno mesto u programu zauzima i objavljivanje imena dobitnika Nagrade „Mladi Disˮ. Predsednik žirija za ovo priznanje dr Sonja Veselinović je pročitala obrazloženje, osvrnuvši se i na kvalitet konkursa na koji je pristiglo šezdeset četiri rukopisa i čestitala dobitniku nagrade Aleksi Krstiću iz Aleksinca čije se štivo izdvojilo suptilnim, slikovitim jezikom koji beleži urbano iskustvo. Potom je ovogodišnji dobitnik pročitao odabranu pesmu iz nagrađenog rukopisa. Prvu nagradu za esej o Disu i Disovoj poeziji dobila je Lenka Nastasić iz Sombora. Odluku je obrazložio predsednik žirija dr Goran Korunović, ukazujući da nagrađeni eseji pokazuju da se u Disovim stihovima još uvek pronalaze nove nijanse značenja koja obogaćuju već postojeću predstavu o njegovom stvaralaštvu.

O 53. broju lista Disovo proleće govorila je glavni i odgovorni urednik Tanja Vuković. Poseban akcenat je stavljen na dva velika jubileja koja su prilozima istaknuta u listu – 130 godina od rođenja Hristine Tinke Petković, poznate pod imenom Gospođa Dis i 100 godina od rođenja Vaska Pope, prvog dobitnika Nagrade sa Disovim likom. Vuković se osvrnula i na odličnu saradnju sa članovima redakcije i saradnicima koju su kvalitetom objavljenih tekstova publikaciju učinili dodatno vrednom.

Kao odličan poziv da se manifestacija isprati do kraja, a posebno onaj njen najvažniji deo – dodela Disove nagrade, bilo je predstaljanje kataloga koji prati ovogodišnju izložbu posvećenu laureatu Draganu Boškoviću koja će biti otvorena 27. maja u Čačku. Autori kataloga izložbe „Aritmija Úrbanog pevanjaˮ, naslovljenog u skladu sa Boškovićevom poetkom koja je obogaćena ritmom i razigranim pesničkim slikama, su bibliotekari Tanja Vuković i Marija Radulović. Radulović je predstavljajući redizajnirano i kvalitetno opremljenu publikaciju dotakla vrhovima prstiju Boškovićevićev pesnički glas, čiji su stihovi svojevrstan kardiogram srca.

 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar