Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Kad bih bio pesnik

post-title
Foto: Gradska biblioteka


U predvečerje završnice Disovih svečanosti u četvrtak, 26. maja u zavičaju Vladislava Petkovića održan je program „Kad bih bio pesnik” na kome su dodeljena priznanja najboljim mladim literarnim stvaraocima. Osnovci i srednjoškolci Moravičkog okruga odgovorili su na poziv Gradske biblioteke „Vladislav Petković Disˮ i poslali svoje radove na konkurs koji je ove godine raspisan 43. put. Ukupno je stiglo 360 radova iz 32 osnovne i srednje škole Okruga.

Bibliotekar Dubravka Ilić je istakla da je tokom ovog proleća Biblioteka bila mesto okupljanja pesnika, da su u protekla dva meseca održani kvalitetni muzičo-poetski program, da je ugostila brojne umetnike, majstore fotografije, pisce za decu. Pre svečane dodele prisutnima se obratio direktor Gradske biblioteke dr Bogdan Trifunović i načelnik Školske uprave Čačak Slađana Parezanović.

DSC_0150-1-min
Foto: Gradska biblioteka

Najviše simpatija kod učenika pobrao je pesnik Dragan Bošković, dobitnik Disove nagrade istakavši da je ova nagrada jedna od najdugovečnijih u Srbiji i da ima najveću književnu težinu. „Možemo biti ponosni na deset vekova srpske književnosti i to je naša nacionalna misao, kolektivno sećanje i kulturna vrednostˮ, istakao je on. Pesnik Bošković, iskreno oduševljen proznim i poetskim radovima koje je čuo, kazao je da nagrađeni mladi stvaraoci predstavljaju savremenu srpsku književnost. Tradicionalno „Slovo o školiˮ u ime svih učenika, zaposlenih i domaćina, govorila je Ivana Štavljanin, učenica osmog razreda OŠ „Vladislav Petković Disˮ.

Ovogodišnji laureat je sa direktorom ustanove Bogdanom Trifunovićem i nagrađenim učenicima obišao i ogranak Gradske biblioteke u Zablaću, tom prilikom mladi su dobili još nekoliko vrednih saveta od pesnika Dragana Boškovića.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar