Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Koliko ćemo sada plaćati gorivo? Sutra ističe vladina uredba

post-title
Ilustracija, foto: Shutterstock


Objavljene su nove cene goriva. Evrodizel će na pumpama ove nedelje sve do petka 3. juna u 15 h, koštati najviše 203,5 dinara za litar, a motorni benzin evropremijum BMB 95 187 dinara za litar.

Prethodno je dizel koštao najviše 202 dinara, a benzin 184 dinara.

Uredba o ograničenju cena goriva na benzinskim pumpama u Srbiji važi do sutra, a kako saznaje Blic, ona će najverovatnije biti i produžena. To bi praktično značilo da će se cena goriva formirati kao i do sada, odnosno da će je država ograničavati od petka do petka. Druga opcija jeste ukidanje ograničenja i prepuštanje formiranja cene tržištu.

Cene nafte u svetu jačaju već neko vreme i kreću se oko dvomesečnog maksimuma. Nakon rasta cene sedam dana uzastopno, barel brent nafte je danas najskuplji od 25. marta.

Barel je na nivou od oko 119 dolara, a poguran strahom kupaca od smanjenja ponude zbog moguće zabrane EU na uvoz ruske nafte, te rastom tražnje za gorivom u SAD uoči letnje sezone.

Na njujorškoj berzi cena svetle sirove nafte porasla je za 72 centa i sada je 115,79 dolara po barelu.

Članice EU održavaju sastanak danas i sutra radi razgovora o šestom paketu sankcija protiv Rusije.

"Ukoliko bi pogledali nedavni rast cena nafte, sve ukazuje na to da tržište očekuje da će EU usvojiti neku vrstu dogovora o određenim restriktivnim merama protiv ruske sirove nafte. Moguć je i dalji rast, ako dođe do potpune zabrane uvoza", rekao je analitičar tržišta iz firme "Kotak sekjuritis" Madavi Mehta.

Blic



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar