Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Obeležen dan Umetničke galerije Nadežda Petrović

post-title
Foto: Umetička galerija Nadežda Petrović


U utorak 31. maja 2022. u Galeriji „Risim“ obeležen je dan Umetničke galerije „Nadežda Petrović“. Ove godine program je bio posvećen promociji knjige za decu SLIKANA GEOMETRIJA koja pripada ediciji „Deca i slike“ pokrenutoj u Galeriji 2013. godine.

Na početku promocije prisutnima se najpre obratio direktor Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović“ Branko Ćalović, poželevši gostima dobrodošlicu i podsetivši ih na neke od ličnosti zaslužnih za sadašnji ugled, uspeh i afirmaciju Galerije (Milorada Nikšića, Miloša Milosavljevića, Radomira Stanića, Vuka Petronijevića, Milovana Vulovića, Bogića Risimovića, Milene Ikodinović, Slobodana Sanadera i kasnijih saradnika i zaposlenih Stevana Sekovanića, Milomira Petrovića, Mihaila Bošnjakovića, Milicu Petronijević...). Kako je napomenuo ,,njihova želja da se Grad Čačak na odgovarajući način oduži velikoj slikarki Nadeždi Petrović kao i vizija o mestu i programskom opredeljenju Galerije koja nosi njeno ime je na najbolji način realizovana. Po njegovim rečima ,, Galerija kontinuirano radi na dobrobit umetnosti i umetnika, neguje sećanje na Nadeždu Petrović i njeno neprocenjivo delo kako na polju umetnosti tako i na polju društvenog aktivizma i trudi se da njena ličnost i Memorijal posvećen njenom velikom umetničkom delu budu okosnice programskih aktivnosti, uz stalni rad na očuvanju i unapređenju visoko dostignutog nivoa iz oblasti kojima se ustanova bavi.“

285390761_365554212338450_5109656363601045080_n
Foto: Umetička galerija Nadežda Petrović

Reč su zatim preuzele autorka knjige i celokupnog projekta „Slikana geometrija“ Dragana Božović, muzejska savetnica galerije koja je govorila o publikaciji i ideji koja stoji iza njenog stvaranja i oblikovanja - da se kroz igru istraživanja deci omogući učenje i rekapitulacija geometrijskih oblika, ali i upoznavanje sa umetničkim delima koja Galerija čuva u svom fondu. Učiteljica Gorica Đoković koja je bila stručni konsultant u realizaciji ovog izdanja potom je pozvala učenike četvrtog razreda OŠ ,,Milica Pavlović“ koji su bili prisutni na promociji i radionici koja se simultano odvijala da predstave i obrazlože svoje radove nastale na radionici, što su mališani i uradili šarmantno zaključivši promociju.

285377458_966663320678504_2391471007935847039_n
Foto: Umetička galerija Nadežda Petrović

Galerija će tokom trajanja izložbe ugostiti nastavnike osnovnih škola koji će sa učenicima posetiti izložbu, upoznati se sa knjigom i zajedno istraživati i rešavati kreativne zadatke iz geometrije ali i umetnosti.

Izložba kao i publikacija ,,Slikana geometrija“ deo su projekta „Vizuelne umetnosti u obrazovanju“ koji je podržan od strane Ministarstava kulture i prosvete, a naslanja se na Memorandum o saradnji koji je potpisan između predstavnika grada Čačka, ustanova kulture, predškolskih ustanova i osnovnih i srednjih škola.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar