Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Pesnički glas Disovog proleća se daleko čuje

post-title
Foto: Gradska biblioteka


Završni deo programa 59. Disovog proleća održan je u petak, 27. maja. Program je otvoren izložbom koja je posvećena ovogodišnjem laureatu Draganu Boškoviću „Aritmija ÚRbanog pevanjaˮ, autora Tanje Vuković i Marije Radulović. U ambijentu amfiteatra Biblioteke i ulične galerije održan je svojevrsni polučasovni poetsko-muzički performans, nakon koga je usledila akademija na kojoj su dodeljene nagrade dobitnicima ovogodišnjih Disovih svečanosti.

Dramski umetnik Ivan Jevtović je stihovima dočarao priču sa plakata i kako se poezija Dragana Boškovića može pevati, uz pratnju na bubnjevima muzičara Aleksandra Alempijevića. Njihov zajednički nastup pobrao je sve simpatije publike. Multimedijalnu izložbu, koja se sastoji iz dva dela, otvorio je član žirija za Disovu nagradu dr Marko Avramović, a posebnu draž je dalo to što je laureat govorio stihove pesme koja je voštanica njegove poezije „Kada bih bio pesnikˮ. Kroz ovaj deo programa publiku je vodila Ana Stanojević, podsetivši prisutne da izložbu, postavljenu u unutrašnjem dvorištu i Galeriji Biblioteke, mogu pogledati do 27. juna.

DSC_0127
Foto: Gradska biblioteka

Ovo je bio uvod za centralni deo večeri i dodelu priznanja. Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” i Odbor Disovog proleća neguju uspomenu na pesnika čiji je glas onirički ponirao u neizmerje. Uprkos činjenici da je na zalasku šeste decenije, Manifestacija svojom inovativnošću i pesničkim glasovima koji osvajaju regionalnu književnu scenu potvrđuje da je večno mlada.

Da poezija i u ovim smutnim vremenima daje nadu i otkriva davno sakrivene vrednosti potvrdila je i prof. dr Bojana Stojanović Pantović kazujući svoje „Slovo o poezijiˮ. „Poezija će uprkos svemu postojati sve dok bistvujemo mi sa željama i strahovima i svešću da nešto moramo reći samo na takav, jezički neponovljiv način bez obzira na vremensku epohuˮ, zaključila je Stojanović Pantović.

DSC_0139
Foto: Gradska biblioteka

Kako su mladi tumači u esejima videli pesnika utopljenih duša obrazložio je dr Goran Korunović, nakon čega je direktor Manifestacije dr Bogdan Trifunović uručio priznanja prvonagrađenoj Lenki Nastasić i trećenagrađenoj Aleksandri Marilović, dok je drugonagrađena Marija Šuković Vučković bila opravdano odsutna.

Više od četiri decenije pod okriljem Disovih svečanosti, Biblioteka raspisuje konkurs za Nagradu „Mladi Dis”. Ovo je šansa da pesnici do 31 godine objave svoju prvu poetsku knjigu. U ediciji „Tokoviˮ do sada je publikovano 40 knjiga. Ove godine stiglo 64 rukopisa na konkurs, a obrazloženje je pročitala član žirija Maša Seničić i kazala da je Nagrada dodeljena autoru rukopisa Dečaci istočnog bloka. Potom je pesnik Dragan Bošković u ime organizatora uručio plaketu „Mladi Disˮ ovogodišnjem dobitniku Aleksi Krstiću.

Najvažniji deo svečanosti je dodela Nagrade koja nosi Disovo ime, a zbog čega je Boškovićev opus dostojan ovog priznanja obrazložio je predsednik žirija prof. dr Mihajlo Pantić. Pre nego što je pročitao saopštenje on se osvrnuo na to da se čovek u čačanskoj Biblioteci oseća kao u hramu: „Mi govorimo pod jednom sekularnom ikonom koja se zove Vladislav Petković Dis i koja u velikoj meri određuje prirodu srpske poeziju 20. veka. Disova frekvencija se čuje manje ili više kod svih srpskih pesnika koji su usledili posle njegaˮ.

0000-3
Foto: Gradska biblioteka

Zatim je direktor Biblioteke dr Bogdan Trifunović uručio povelju ovogodišnjem laureatu Draganu Boškoviću, dok je u ime pokrovitelja Manifestacije, Grada Čačka, pomoćnik gradonačelnika Miroslav Petković dao pesniku novčani deo Disove nagrade.

Pesnik Dragan Bošković je vanrednom besedom koju je naslovio „Disov zavet poezijiˮ izskazao reči zahvalnosti za priznanje, utapajući u nju i svoj pesnički glas, ali i glas profesorske erudicije. „Zahvaljujem čačanskoj Gradskoj biblioteci, članovima žirija, svima vama, dame i gospodo, što ste mi dodeljivanjem nagrade Vladislav Petković Dis dali priliku da makar simbolički osvestim sopstvenu izgubljenost i izgubljenost mojih pesama u svetu, u poeziji, u Disu i njegovom pesničko-egzistencijalnom testamentu: kada biste samo znali koliko je neponovljivo i lepo biti ovako izgubljenˮ, naveo je Bošković.

Svečanost u Velikoj sali dodatno je oplemenio dramski umetnik Ivan Jevtović koji je interpretacijom stihova pesama Dragana Boškovića očarao sve prisutne. Takođe, u programu je učestvovao i hor „Slovo ljubveˮ izvevši himnu „Bože pravdeˮ. Disovo proleće 59. po redu uspešno je završeno, uz podsećanje voditelja Marijane Lazić i Slobodana Nikolića da će se naredno, jubilarno, održati u godini kada će Čačak biti i prva nacionalna prestonica kulture.

 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar