Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Počinju kvalifikacije za finalno takmičenje trubačkih orkestara na 61. Dragačevskom saboru trubača

post-title


Ove godine Sabor trubača će se održati u terminu od 5-7. avgusta i samo najbolji orkestri koji obezbede plasman u svojim predtakmičarskim centrima, imaće tu čast da učešćem na 61. Saboru ispišu novu stranicu istorije najveće trubačke manifestacije.

Danas će na trubački megdan izaći trubački orkestri Istočne Srbije, u Boljevcu u okviru manifestacije „Crnorečje u pesmi i igri“.

Predtakmičenje trubača Istočne Srbije se od 1998. godine održava u Boljevcu, gradiću ispod znamenite planine Rtanj.

Etno festival „Crnorečje u pesmi i igri“ se organizuje svake godine, drugog vikenda u junu, a prikazuje tradicionalnu kulturnu baštinu ovog kraja Srbije. Poseban deo festivala je i predtakmičenje trubačkih orkestara Istočne Srbije za učešće na Dragačevskom saboru trubača.

Na Saboru trubača u Guči po prvi put iz ovo kraja učestvovao orkestar Rake Kostića iz Lukova, davne 1963. godine, i proglašen je najboljim. On je 1991. godine proglašen za Majstora trube, a da će sećanje na njega ostati večno svedoči i spomenik koji je u njegovu čast podignut u rodnom Lukovu.

Takmičenje trubačkih orkestara Istočne Srbije počinje u 18 sati, svečanim defileom, a od 19 sati, uslediće trubački megdan kada će stručni žiri izabrati one koji će predstavljati ovaj deo Srbije na predstojećem Dragačevskom saboru trubača u Guči. Nakon proglašenja pobednika biće upriličen i prigodan kulturno-umetnički program.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar