Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiDanas se obeležava Dan dobrovoljnih davalaca krvi

post-title
Ilustracija, foto: EPA/Yahya Arhab


Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležava se danas pod sloganom "Davanje krvi je čin solidarnosti" s ciljem zahvalnosti svim dobrovoljnim davaocima i podizanju svesti građana o važnosti redovnog i dobrovoljnog davanja krvi

Tim povodom, Institut za transfuziju krvi Srbije pozvao je građane da daju krv i na taj način se pridruže u spasavanju života.

Spisak svih lokacija na kojima se može donirati krv može se pogledati na sajtu Instituta za transfuziju krvi Srbije, kao i na fejsbuk i instagram profilu te ustanove.

U saopštenju se navodi da je slogan "Davanje krvi je čin solidarnosti" dokaz da davalaštvo krvi jača duh zajedništva i da zdravstveni sistem može nesmetano da funkcioniše samo ukoliko ima dovoljno sigurne krvi i produkata od krvi koje mogu da obezbede isključivo zdravi davaoci krvi.

Podseća se da su dobrovoljni i redovni davaoci krvi potrebni da bi se krv obezbedila svima kojima je transfuzija neophodna za lečenje.

- Krv i produkti od krvi su jedini lek za različite pacijente, za žene tokom trudnoće i porođaja, za decu koja pate od teških oblika anemije, za pacijente koji boluju od leukemije, kao i za žrtve trauma, hitnih stanja i saobraćajnih nesreća - navodi se i dodaje da svaka hirurška intervencija iziskuje upotrebu krvi i komponenata krvi.

Domaćin ovogodišnjeg Svetskog dana davalaca krvi je Meksiko, a centralna manifestacija održaće se u Meksiko sitiju, dodaje se u saopštenju.

TanjugKomentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar