Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Ministarka Irena Vujović posetila saniranu i rekultivisanu deponiju „Prelići” i JKP „Komunalac”

post-title
Foto: GZS


Ministarka zaštite životne sredine, posetila je danas grad Čačak i tom prilikom, u pratnji gradonačelnika Čačka, Miluna Todorovića, obišla je saniranu i rekultivisanu deponiju „Prelić”, koja se nalazi na periferiji Čačka i zauzimala je površinu od 12 hektara.

„Decenijama, grad Čačak i okolna mesta imali su ovde nesanitarnu deponiju `Prelići`. Pre devet godina ta deponija je zatvorena. Pre dve i po godine, krenuli smo i veliku rekultivaciju i sanaciju, ove nesanitarne deponije grada Čačka. Uspeli smo uz veliku podršku Vlade Republike Srbije, pre svega, zahvaljujući resornom Minsitarstvu zaštite životne sredine, sa 172 miliona dinara u tri faze. 28 miliona dinara je investirao grad Čačak. I evo došli smo, posle 12 hektara nehumanog prostora, pre svega zbog stanovnika koji žive u ovom delu Čačka, Atenice i okoline, oko hiljadu domaćinstava, na ovaj prelepi prostor, na 12 hektara zelene površine. Trenutno se radi otplinjavanje, završna faza, 17 odsto metana još je ostalo u telu deponije. Nadamo se, da do kraja godine cela deponija bude sanirana”, rekao je gradonačelnik Čačka, Milun Todorović.

ministarka_zastite_z_sredine_u_poseti_cacku_foto_gzs_(2)
Foto: GZS

Minsitarka je istakla da se radi na zatvaranju gradskih, nesanitarnih deponija širom države, ali i na izgradnji regionalnih deponija u kojima će se odlagati otpad iz obližnjih mesta.

„Mi se trudimo da steknemo, pre svega uslove, da izgradimo moderne, regionalne, reciklažne centre, kao što se odvijaju radovi na regionalnoj deponiji `Duboko` Užice, kojoj svakako gravitira grad Čačak, a koja će uskoro biti i proširena kako bi, upravo na najbolji mogući način apsorbovala đubre svih opština i gradova koji gravitiraju ka njoj. A takođe, izuzetno je važno i zatvaranje ovakvih lokacija, koje su decenijama unazad mučile stanovništvo. Ovo nije jedina lokacija u Srbiji. Zatvorili smo deponiju `Stanjevine` u Prijepolju, zatvorili smo deponiju u Bogatiću. Trenutno radimo na dokumentaciji da se zatvori pribojska deponija i svuda šriom Srbije ćemo, gradske, nesanitarne deponije zatvarati, ali za to nam je najvažniji preduslov da postoji u blizini regionalna deponija ka kojoj će gravitirati taj otpad”, kaže ministarka Irena Vujović.

Nakon posete deponiji, ministarka je obišla i JKP „Komunalac”, kome je, u okviru projekta EISP2-Program za razvoj infrastrukture u životnoj sredini, a u saradnji sa Ministarstvom životne sredine Republike Srbije i Kraljevine Švedske, isporučeno oko 15.000 kanti za primarnu selekciju u domaćinstvima, kao i 392 kontejnera za suvi otpad, odnosno 248 „žutih” kontejnera za staklenu ambalažu, a namenjenih za postavljanje na javnu površinu, kod objekata za kolektivno stanovanje.

„Molim, takođe i Čačane, da se odgovorno ponašaju prema životnoj sredini, da iskoriste opremu na najbolji mogući način. Mi ćemo se kao ministarstvo truditi da i pored toga što smo u ovu deponiju uložili zajedno, skoro 200 miliona dinara u njenu sanaciju, da uskoro započnemo i sledeći veliki projekat, a to je izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda, zahvaljujući i pomoći stranih partnera i mogućnosti kredita, kako bi izgradili to postrojenje koje je neophodno”, rekla je ministarka zaštite životne sredine.

GZS

 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar