Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Osnovne kategorije punjača za elektro vozila

post-title


Često se postavlja pitanje koliko vremena je potrebno da se električno vozilo napuni. To zavisi od vrste punjača i karakteristika električnog vozila.

Vaše vozilo možete dopuniti u kućnim uslovima, samo korišćenjem utičnice i pretvarača koji dobijate uz vozilo. To je najsporiji vid punjenja i vreme punjenja je preko 8 sati.

Za električna vozila se najčešće koriste AC i DC punjači. Razlika između ova dva tipa je pre svega u brzini i načinu punjenja. AC punjači su sporiji i koriste se uglavnom za kuće, hotele, javne garaže i mesta gde se vozilo parkira duže vreme. Potrebno vreme punjenja sa AC punjačem je od 4 do 8 sati.

DC punjači su brzi ili ultra brzi punjači. Koriste se na stajalištima, parkinzima, benzinskim stanicama, pored auto-puta i generalno mestima gde se najčešće pravi pauza i gde se vozilo ne parkira dugo. U zavisnosti od punjača i vozila, punjenje traje od 20 do 60 minuta.

Baterije se pune sa jednosmernom strujom, AC punjači koriste naizmeničnu struju koju pretvaraju u jednosmernu i zato su sporiji.

DC punjači koriste jednosmernu struju što rezultira većom brzinom punjenja. Dugoročno je bolje po električno vozilo da se koriste AC punjači.

 

MediaPortal



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar