Na Institutu za voćarstvo održana je 11. smotra ocene najbolje srpske šljivovice. U konkurenciji je bilo 79 uzoraka iz svih krajeva Srbije. Najseverniji uzorak je iz Apatina, najjužniji iz Leskovca, dva uzorka su iz Bajine Bašte i Loznice, iz zapadnog dela zemlje i najistočniji uzorak je stigao iz Knjaževca. Proglašenje pobednika biće održano 1. jula.
Institut za voćarstvo organizuje organizuje ocenu najbolje srpske šljivovice u saradnji sa gradom Čačkom. Manifestacija doprinosi promociji šljivove rakije i širenju, odnosno podizanju velikog broja destilerija. U poređenju sa prošlom godinom mnogo više je bilo uzoraka za ocenu.
Foto: RINA
Profesor Ninoslav Nikičević je zadovoljan kvalitetom uzoraka. Oni predstavljaju najbolje šljivove prepečenice u senzorskom kvalitetu. Nikičević očekuje i dobar kvantitet u hemijskom smislu. Kod ocene kvaliteta rakija postoje dva aspekta. Jednu ocenu daju potrošači na osnovu ukusa, i mirisa, odnosno na osnovu senzorskog utiska. Drugi aspekt je hemijski, objašnjava profesor Vele Tešević sa Hemijskog fakulteta u Beogradu. Najbolju aromu srpskoj šljivovici daju autohtone sorte šljive.
,,Ovo voće je prebogato aromama i ako se u tehnologiji proizvodnje rakije ispoštuje sve ono što je potrebno dobija se vrhunski kvalitet“, kaže tehnolog Velimir Mitrović .
Prvo regionalno ocenjivanje srpske šljivovice održano je pre 25 godina u Donjoj Trepči. Do sada je pred nadležnom komisijom bilo nekoliko hiljada uzoraka. Rezultati današnjeg ocenjivanja biće poznati krajem juna.
Infopress
Komentari
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!
Ostavite komentar