Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Održana smotra ocene najbolje srpske šljivovice

post-title
Foto: Infopress


Na Institutu  za  voćarstvo  održana  je  11.  smotra ocene najbolje  srpske  šljivovice. U konkurenciji  je  bilo  79  uzoraka iz  svih  krajeva Srbije. Najseverniji  uzorak  je iz  Apatina, najjužniji  iz  Leskovca, dva uzorka  su  iz  Bajine  Bašte i Loznice, iz  zapadnog  dela  zemlje i najistočniji  uzorak je stigao iz  Knjaževca. Proglašenje  pobednika  biće održano 1. jula. 

Institut  za  voćarstvo  organizuje   organizuje  ocenu  najbolje  srpske  šljivovice  u  saradnji  sa gradom  Čačkom. Manifestacija  doprinosi  promociji šljivove rakije i  širenju, odnosno  podizanju  velikog  broja  destilerija. U  poređenju  sa prošlom  godinom  mnogo više je bilo uzoraka  za  ocenu. 

rakija2
Foto: RINA

Profesor  Ninoslav  Nikičević  je  zadovoljan  kvalitetom  uzoraka.  Oni  predstavljaju   najbolje  šljivove  prepečenice  u  senzorskom  kvalitetu.  Nikičević  očekuje  i  dobar  kvantitet  u  hemijskom  smislu.  Kod  ocene  kvaliteta  rakija  postoje dva aspekta. Jednu  ocenu  daju   potrošači  na osnovu  ukusa, i  mirisa, odnosno  na  osnovu senzorskog  utiska. Drugi  aspekt  je  hemijski,  objašnjava  profesor  Vele  Tešević sa  Hemijskog  fakulteta  u  Beogradu. Najbolju aromu srpskoj šljivovici daju  autohtone  sorte  šljive.

,,Ovo  voće  je  prebogato  aromama  i  ako se u  tehnologiji  proizvodnje rakije ispoštuje sve ono što je potrebno dobija se vrhunski  kvalitet“, kaže tehnolog Velimir  Mitrović . 

Prvo  regionalno  ocenjivanje   srpske  šljivovice  održano  je  pre  25  godina u  Donjoj  Trepči.  Do  sada je  pred  nadležnom  komisijom  bilo  nekoliko  hiljada   uzoraka.  Rezultati  današnjeg   ocenjivanja biće poznati  krajem  juna.   

Infopress

 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar