Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiGrane se savile od roda: U selima oko Topole privodi se kraju berba trešanja

post-title
Foto: RINA


Berba trešanja u selima oko Topole polako se privodi kraju. Dobar rod i zadovoljavajući kvalitet i ove godine je obradovao voćare ali cena ih je razočarala. Slađan Đorđević iz Gornje Trnave duži niz godina gaji ovo voće i kako kaže, cena svežih plodova se nije menjala godinama.ž

1655713564_1624200590tresnja-berba-foto-toppress-1
Foto: RINA

„Trešnja nije zahtevna voćna vrsta, gajimo je na površini od oko 20 ari i nismo hteli veću površinu jer nema neke visoke cene pa samim tim ni zarade. Tu je nekoliko sorti najviše sanbrest i bing. Ove godine najveći deo roda koga zaista ima puno, završio je na našem tržištu bilo je i za izvoz, ali dosta manje nego što bi trebalo. Cena je oko 150 dinara, prvi plodovi su bili nešto skuplji a onda je cena polako krenula da pada i mogu reći da je to neka cena koja nas godinama prati, poskupljenja plodova nema dok je sve ostalo poskupelo, tako da je jako teško opstati ali borimo se“, kaže za RINU, Slađan Đorđević, voćar iz Trnave.

Proleće je ove godine bilo sa manje padavina tako da su plodovi na pojedinim lokalitetima ostali sitniji. Međutim na plantaži kod Slađana trešnja je dobro rodila pa su prinos i krupnoća zadovoljavajući. Prilikom berbe nema mnogo biranja jer veći deo plodova ispunjava traženu krupnoću, jedino o čemu se mora voditi računa tokom berbe to je da svaki plod ima peteljku.

RINA

Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar

slot gacor