Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Predstavljanje debatnog programa ULUS - a i diskusija o unapređenju polja rada u oblasti likovnih umetnosti

post-title
Foto: Umetička galerija Nadežda Petrović


U sredu, 22. juna sa početkom od 18 časova u Umetničkoj galeriji ,,Nadežda Petrović“ u Čačku održava se ,,Predstavljanje debatnog programa ULUS -a i diskusija o unapređenju polja rada u oblasti likovnih umetnosti”.

Nastupanje zdravstvene i socio-ekonomske krize KOVID-19 kojom je jasno pokazana veoma loša situacija u sektoru kulture i umetnosti, a naročito samostalnih umetnika čiji se status već godinama unazad degradira, potaklo je i novu upravnu strukturu ULUS-a da se odlučnije uključi u bavljenje ne samo problemima likovnih umetnika, već i čitavog profesionalnog konteksta u kome se njihov rad odvija.

Da bi se stekao generalni uvid u ovo polje rada koje je u velikoj meri neuređeno, u toku 2020/21. godine je kroz Debatni program ULUS-a i radne grupe realizovana serija istraživanja i javnih debata - poput generalnog istraživanja o uslovima rada u umetnosti, prikaza istorijske geneze i faza degradacije statusa samostalnih umetnika, ali i predloga preporuka za izmene zakonskih regulativa koje se odnose na unapređenje statusa samostalnih umetnika, poreskih olakšica pri sklapanju autorskih ugovora, nacrta kodeksa fer praksi, radne integracije umetnika u servisne departmane lokalnih samouprava.

U poslednjim mesecima, naš rad je bio fokusiran na socio-ekonomske aspekte rada specifično u polju vizuelne umetnosti: nedavno je realizovano veliko istraživanje o uslovima rada u galerijama i izlagačkim prostorima, u procesu je izrada tarifarnika minimalnih naknada za umetnike, pokrenuta je radna grupa za rešavanje dugovanja samostalaca sa Ministarstvom kulture, a u Staroj Pazovi razvijamo pilot model za radnu integraciju umetnika na nivou lokalne samouprave.

To su sve teme koje bismo želeli da prodiskutujemo sa vama, kako bi videli na koji način udruženo možemo da delujemo po ovim temama u interesu svih aktera u polju vizuelnih umetnosti.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar