Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Studenti FTN-a pobednici Hakatona u Kragujevcu

post-title


U organizaciji grada Kragujevca, ambasade Izraela i Biznis inovacionog centra u Kragujevcu, u okviru manifestacije Dani Izraela, održan je Hakaton, programersko takmičenje čija je tema bila pronalaženje inovativnih rešenja za promociju jevrejskog nasleđa Kragujevca, uz naglasak na digitalnim tehnologijama, turizmu, inovacijama i istoriji.

U konkurenciji četiri tima prvo mesto osvojio je tim sa Fakulteta tehničkih nauka u Čačku - Bogdan Milojević, Veljko Lončarević, Savo Šućurović i Stefan Nasić, studenti treće godine na smeru Informacione tehnologije.Učesnici su imali zadatak da za 7 sati razviju ideju i na osnovu nje kreiraju prezentaciju, tj. “idea pitch", u potpunosti na engleskom jeziku.

Ideja ekipe sa čačanskog FTN-a bila je aplikacija koja će omogućiti korisnicima da odaberu svoja interesovanja i da na osnovu tih interesovanja dobiju listu svih lokacija od značaja za jevrejsku kulturnu baštinu na tu temu, koje mogu da posete, uz pomoć ugrađene navigacije u samoj aplikaciji. Kada posete neku od tih lokacija, mogu skenirati QR kod i dobiti detaljan opis značaja te lokacije i/ili biografiju znamenite osobe Jevrejskog porekla.

Studenti imaju samo reči pohvale za ovo takmičenje i ističu da je ovo bilo jedno veliko iskustvo.

„Želeo bih, pre svega, da se zahvalim Biznis inovacionom centru i ambasadi Izraela na izvanrednoj organizaciji ovog događaja. Pored odlične organizacije, imali smo priliku da sklopimo nova prijateljstva, da se bliže upoznamo s gradom Kragujevcom, kao i da saznamo više o istoriji Jevreja u Kragujevcu. Sve u svemu, bilo je to nezaboravno iskustvo koje planiramo da ponovimo sledeće godine“, kaže Veljko Lončarević, jedan od članova pobedničkog tima.

Kao nagradu za prvo mesto, od ambasade Izraela pobednički tim osvojio je novčanu nagradu od 500 dolara, od firme BIG Fashion Kragujevac vaučer od 35.000 dinara za kupovinu u BIG Fashion tržnom centru, a od grada Kragujevca i SC Mladost dobili su besplatne karte za korišćenje gradskog bazena i usluge gradskog prevoza na mesec dana.

Hakatonu je prisustvovao i ambasador Izraela, Jahel Vilan i izrazio svoje zadovoljstvo zbog dobrih diplomatskih odnosa između Izraela i Srbije, koji traju već trideset godina. Naglasio je da je Hakaton još jedan od načina povezivanja istorije i njenog oživljavanja kroz tehnologiju.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar