Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiSaradnja ustanova kulture gradova Čačka i Rijeke: Dve prestonice kulture

post-title


Proteklog vikenda delegacija iz Čačka posetila je grad Rijeku nastavivši dosadašnju uspešnu saradnju između ovih gradova. Pored predstavnika različitih institucija delegaciju Čačka ispred kulturnih ustanova predstavljao je direktor Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović“ Branko Ćalović.

Prilikom ove posete održan je sastanak na kojem je bilo reči o mogućnostima proširenja saradnje i realizovanja zajedničkih projekata iz oblasti kulture između bivše Evropske prestonice kulture - Rijeke i buduće nacionalne prestonice kulture - grada Čačka. Prvi koraci su već načinjeni, pa su sklopljeni i dogovori o realizaciji izložbe ,,Devojka iz grada“ o našoj velikoj umetnici Sonji Savić, za čiji je legat zadužena Umetnička galerija ,,Nadežda Petrović“.

U martu ove godine Srpsko narodno vijeće je u saradnji s Kinom Tuškanac, Jugoslovenskom kinotekom iz Beograda i Ambasadom Republike Srbije u Zagrebu upriličilo manifestaciju ,,Ponovo radi bioskop” koja je ovoga puta bila posvećena glumici Sonji Savić. Prikazano je osam poznatih jugoslovenskih filmova u kojima je glumila Sonja, i upriličena izložba ,,Devojka iz grada”. U toku leta i jeseni, sličan program biće sproveden u organizaciji Srpskog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj, retrospektiva filmova Sonje Savić i izložba biće predstavljeni u Rijeci i Splitu, kao deo saradnje Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović“ i SNV u Hrvatskoj.

Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar