Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Predsednik uručio vidovdanska odlikovanja, među laureatima i čačanska Gimnazija

post-title
Foto: Printscreen/RTS


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je uručio vidovdanska odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, posle čega je organizovan svečani prijem povodom Vidovdana i stupanja na dužnost predsednika Republike u drugom mandatu.

Svečanost u Palati "Srbija" počela je himnom "Bože pravde", u izvođenju solistkinje opere Srpskog narodnog pozorišta Nataše Tasić Knežević.

Predsednik Vučić se obratio okupljenima i rekao je da je Vidovdan najvažniji znak i simbol na našem nebu, ispod kog se okupljamo.

- Vidovdan je mnogo više od pitanja i odgovora, on je putokaz i zvezda koju pratimo, bez njega uz istoriju kakva je bila naša odavno bismo se utopili u druge narode.- rekao je predsednik Vučić.

Za nas je Vidovdan najprecizniji način za merenje vremena.

- Kako je rekao vladika Nikolaj: "To je naša narodna golgota, ali u isto vreme i naše narodno vaskrsenje, duhovno i moralno. Ono nam je dalo galeriju viteza vere koji vrede više od galerija mermernih kipova" - rekao je predsednik.

On kaže da je Vidovdan ideal i moralna vertikala, na koju su se pozivali i Vuk i Njegoš.

Knjaz Nikola Petrović posećuje kralja Milana Obrenovića baš na Vidovdan, i to je najlepši doček koji je iko ikada doživeo. Nikola Tesla je uvek posebno mesto davao Kosovu i Vidovdanu. Takođe na Vidovdan je mladi rodoljub, Princip, kao i Obilić pre njega počinio tiranoubistvo - istakao je Vučić.

Kako je rekao, na Vidovdan Srbi ne pevaju, već se sećaju palih predaka.

Zato smo danas najistaknutijim prijateljima dodelili najviša odlikovanja. Među njima i predsednika vlade Carevine Japana, istaknute sportiste i društvene delatnike. Danas smo u Beogradu, ali ćemo se sutra vratiti svojim obavezama širom sveta. I gde god ovo ordenje bude putovalo ono će uvek biti sa vama, i svedočiće koliko volite ovu zemlju. Ova odličja su ona koja se dodeljuju za uspehe koja čine zajedničku inspiraciju - dodao je on.

Vidovdanska odlikovanja dodeljuju se zaslužnim pojedincima i institucijama iz zemlje i inostranstva koji su svojim zalaganjem dali veliki doprinos u sferama u kojima rade i deluju.

Vučić je rekao i da su laureati postali deo našeg nacionalnog neba, oni koje treba pratiti i koji pomeraju granice.

Među laureatima je i čačanka Gimnazija koja je orden Karađorđeve zvezde prvog stepena primila povodom 180 godina potojanja i rada a za to vreme odškovala je 32 000 učenika i dala značajna imena u oblasti nauke, umetnosti i sporta. Odlikovanje je primio predsednik Školskog odbora profesor Dejan Krunić.

Kurir/GZS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar