Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Knjige na plavoj adresi leta

post-title
Foto: Gradska biblioteka


Građani Čačka kao i turisti koji ovog leta potraže osveženje na Gradskim bazenima imaće priliku da pozajme štivo za čitanje sa polica otvorene biblioteke koja je postavljena u utorak, 12. jula na omiljenom čačanskom kupalištu.

Na ovaj način svi koji uživaju u letnjem plavetnilu, a vole da čitaju, mogu probati kako funkcioniše koncept slobodne razmene publikacija koji u svetu postoji skoro dve decenije. Korišćenje otvorene biblioteke je slobodno i besplatno za sve posetioce bazena, a osnovno nepisano pravilo je da se jedna knjiga pozajmi i na kraju radnog vremena vrati ili donese neka druga. Za sada je u opticaju oko 200 publikacija koje su rashodovane iz fondova Gradske biblioteke, a građani takođe mogu pomoći i dopuniti policu svojim knjigama koje im više nisu potrebne.

DSC_0020-1-scaled
Foto: Gradska biblioteka

Gradska biblioteka je još 2016. godine pokrenula ovu akciju sporadično postavljajući nove police sa knjigama na različitim mestima – na Gradskoj plaži, u nekoliko prometnih kafea, banji Gornjoj Trepči, u Opštoj bolnici, Plavoj hali dok je bila u kovid režimu, u Prihvatilištu Centra za socijalni rad, Okružnom zatvoru itd. Kroz projekat „Otvorena bibliotekaˮ tokom niza godina Biblioteka je ostvarila mnoštvo partnerstava sa javnim, privatnim i civilnim sektorom imajući različite ciljeve pred sobom – jednake uslove za sve kada je u pitanju zadovoljavanje osnovnog ljudskog prava na knjigu i informaciju, skretanje pažnje na važnost knjige i čitanja, kao i pomoć pacijentima da prebrode duge bolničke dane…

Koncept slobodne razmene knjiga je na izvestan način zaživeo u Čačku i postao lična inicijativa pojedinaca i organizacija što je početnoj ideji dalo smisao. Želeći da podrži jednu lepu priču koja raste, čačanska Biblioteka u okviru svojih mogućnosti dopunjuje i police knjigama na drugim lokacijama, poput otvorene biblioteke u skejt-parku koju održavaju aktivisti Kancelarije za mlade.

 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar