Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Predstavnici Saveza slepih i slabovidih obilaze članove u Moravičkom okrugu

post-title
Foto: Infopress


Predstavnici Saveza slepih i slabovidih u Čačku ovih dana intenzivno obilaze svoje članove, čak i u najudaljenijim mestima Moravičkog okruga. Nastoje da pomognu članovima da ostvare svoja prava i poboljšaju kvalitet života. Sredstva za ove aktivnosti obezbedilo je Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja uz podršku lokalnih samouprava grada Čačka, opština Gornji Milanovac, Ivanjica i Lučani.

 

Savez slepih i slabovidih broji 302 člana na području Moravičkog okruga. Predstavnici Saveza obilaze porodice u kojima žive slepe i slabovide osobe, kako bi uvideli u kakvim uslovima žive i kakve su njihove potrebe. U prethodna dva meseca obišli su 80 slepih i slabovidih osoba na teritoriji grada Čačka, a ove aktivnosti nastavljaju i u drugim mestima.

Infopress

Iz Saveza kažu da je većina slepih i slabovidih osoba informisana o svojim pravima, ali ima i slučajeva gde nije tako. Zbog toga se trude da dođu na vrata svakog člana, upute na nadležne institucije i time doprinesu poboljšanju kvaliteta života osoba sa invaliditetom.

 

,,Oni koji ne vide 90 do 100% imaju pravo na osnovnu, ili uvećanu negu i pomoć, a ostvaruju prava i na pogodnosti u javnom prevozu, kao i na overu dokumentacije kod notara, gde imaju 50% popusta. To su neke povlastice koje za sada funkcionišu”, istakao je predsednik Saveza slepih i slabovidih u Čačku, Dejan Tomić.

Tomić dodaje da su invalidske penzije minimalne, a primanja po osnovu tuđe nege i pomoći dugo nisu usklađivana. Ipak većina slepih i slabovidih osoba ima dovoljno sredstava za zadovoljenje osnovnih životnih potreba i mogu pristojno da žive, ukoliko imaju podršku institucija i najbližih srodnika.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar