Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Muzej košarke u Čačku biće završen do oktobra 2023. godine

post-title
Foto: Infopress


U toku je izrada projekta enterijera budućeg Muzeja košarke u Čačku, koji bi trebalo da bude završen do oktobra naredne godine. U okviru galerije muzeja planiran je prostor za legate znamenitih ličnosti košarke, poput Dragana Kićanovića, Željka Obradovića i Radmila Mišovića. Muzej košarke deo je značajnog projekta ,,Čačak, prestonica kulture 2023”.

Čačanska Sokolana, prvi Sokolski dom izgrađen u Kraljevini Srbiji naredne godine postaće jedinstveni Muzej košarke. Sa spoljne strane zaštićeno zdanje koje datira iz 1914.godine biće osvetljeno inovativnom rasvetom,  dok će izgled objekta ostati nepromenjen. Planirana je zamena kompletne krovne konstrukcije i rekonstrukcija enterijera, u okviru kog će se nalaziti nesvakidašnji galerijski prostor.

,,Zamišljeno je da postavka bude u vidu tribina i da posetioci imaju utisak košarkaške dvorane u malom. Imaćemo i video bimove za projekcije značajnih utakmica i drugih video zapisa koji svedoče o razvoju košarke u Srbiji. Očekujemo da sve bude završeno do oktobra 2023.godine”, istakao je pomoćnik gradonačelnika Čačka, Miroslav Petković.

Prva košarkaška utakmica u Srbiji odigrana je 1923.godine, a sledeće godine u prostoru novog Muzeja košarke u Čačku biće obeležena stogodišnjica ovog sporta.

Naredne godine Čačak će postati prvi grad u Srbiji koji će imati jedinstveni muzej u kojem će biti prikazan razvoj košarke u našoj zemlji od 1923.godine do danas, sa posebnim osvrtom na razvoj košarke u Čačku, gradu koji je dao 54 reprezentativca u ovom sportu.

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar