Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Počela petodnevna obuka za buduće instruktore koji će biti angažovani tokom popisa stanovništva

post-title
Foto: Infopress


U ponedeljak je u Čačku počela petodnevna obuka  za buduće instruktore koji će biti angažovani  tokom popisa stanovništva od 1. do 31. oktobra ove godine.

Za popis stanovništva, domaćinstava i stanova  na području grada Čačka biće angažovan 231 popisivač i 33 instuktora.   

Do petog avgusta, do kada traje obuka, instuktori će se upoznati sa aplikacijom i metodologijom rada tokom popisa kako bi potom uspešno organizovali obuku za popisivače.  

“Instruktori prate tok popisa, učestvuju u konsultacijama i rešavanju nekih spornih situacija na terenu. Konačna lista instruktora biće objavljena 12. avgusta, a njihovo angažovanje je od 23. avgusta kada kreće potpisivanje ugovora, obuka sa popisivačima, obilazak terena i upozanavanje sa popisnim krugovima “, objašnjava Marina Ćirković, predsednica Komisije za popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Čačku.

Ovim popisom treba da se utvrdi precizna demografska slika države. Popisivači će obići sva domaćinstva, prikupljaće lične podatke stanovnika, od imena i prezimena, adrese, mesta rođenja, bračnog statusa, nacionalane i verske pripadosti.  Svi podaci iz popisa mogu da se koriste samo u statističke svrhe.

“Ova obuka je samo aktivnost koja prethodi terenskoj realizaciji popisa. Specifično je da će koristiti elektronski upitnici i zato je veoma  važno da instruktori , a potom i popisivači budu dobro obučeni za rad u aplikaciji i metodološki dobro pripremljeni kako bi uspešno sproveli popis stanovništva, domaćinstava i stanova”, objašnjava  Marina Stanković Republički Zavod za statistiku, odeljenje u Kraljevu.

Jedan instruktor imaće u proseku u monitoringu sedam popisivača za koje je konkrus raspisan 22. jula i traje do 5. avgusta.

Lista popisivača biće objavljena 10. avgusta, a testiranje kandidata biće od 13. do 19 . avgusta. Potom sledi obuka do 16 septembra, a popisivači  će biti angažovani od 23. septembra do 31. oktobra.

Preliminirani rezultati popisa biće poznati do kraja novembra, dok će konačni rezultati biti saopšteni izmedju aprila 2023. i maja 2024. godine. 

 

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar