Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiSto hiljada puta dobrodošli u Dablin

post-title
Foto: Gradska biblioteka


Svetski kongres bibliotekara i informacionih stručnjaka održan je 87. put u Dablinu, u periodu od 24. do 29. jula ove godine, a u organizaciji Međunarodne asocijacije bibliotečkih udruženja i institucija (World Library and Information Congress, International Association of Library Associations and Institutions) i nacionalnog udruženja bibliotekara Republike Irske. Moto tradicionalnog irskog dočeka bio je „Sto hiljada puta dobrodošli!ˮ (Céad Míle Fáilte – a Hundred Thousand Welcomes!). Nakon dve godine sprečenosti fizičkog okupljanja bibliotekara, zbog ograničenja uslovljenih pandemijom, više od dve hiljade registrovanih učesnika sastalo se u prestonici Irske, da u okviru osnovne teme kongresa „Inspiriši, angažuj, omogući, povežiˮ, podeli najnovija saznanja, trendove i primere dobre prakse na najznačajnijem svetskom bibliotečkom kongresu.

Iz Srbije je ove godine učestvovalo desetak bibliotečkih stručnjaka iz nacionalnih, specijalnih i javnih biblioteka, među kojima je bio i dr Bogdan Trifunović, direktor Gradske biblioteke „Vladislav Petković Disˮ u Čačku i predsednik Bibliotekarskog društva Srbije. Njegov boravak bio je posvećen većem broju dogovorenih aktivnosti i učešća na sesijama i sastancima sa kolegama iz celog sveta, kao i prezentaciji postera o novim projektima Biblioteke u Čačku.

U nedelju, 24. jula na poziv organizatora učestvovao je na radionici o elektronskim knjigama „WLIC IFLA Ebooks satellite workshopˮ, a koju je IFLA organizovala u prostoru Gradske biblioteke u Dablinu. Tom prilikom Trifunović je prikazao stanje e-knjiga na tržištu Srbije i upotrebu e-knjiga u javnim bibliotekama.

20220728_112916
Foto: Gradska biblioteka

Kao učesnik Kongresa pratio je svečano otvaranje i druge sesije o aktuelnim temama iz svetske prakse. Na poster-sesiji, koja je održana 27. i 28. jula, predstavljen je i poster iz Čačka. Dr Bogdan Trifunović je na njemu prikazao tri projekta Gradske biblioteke koji su unapređeni ili razvijeni tokom perioda zatvaranja i restrikcija izazvanih Covid-19 pandemijom. Tema postera je bila „Empowering Readers in Uncertain Times: Enabling and Improving Online Access to Collections and Services at the Čačak Public Libraryˮ. On je zainteresovanim kolegama, iz većeg broja zemalja, predstavio detalje o unapređenoj Digitalnoj biblioteci Čačak, projektu „Bukmarkerˮ i projektu „Vremenska linija 1991‒2015ˮ, naglasivši da su ova tri projekta slobodno dostupna svima putem interneta.

Na poziv IFLA organizacije u sredu, 27. jula direktor čačanske Biblioteke je sa drugim predstavnicima nacionalnih bibliotečkih udruženja učestvovao na IFLA specijalnoj sesiji o e-knjigama, inače on je bio jedini učesnik koji je pozvan da govori, a da ne pripada državama članicama Evropske unije. Na toj sesiji se razgovaralo o stvaranju interesne grupe pod pokroviteljstvom IFLA-e koja će se baviti zagovaranjem za povoljnije uslove pozajmice elektronskih i audio-knjiga u bibliotekama, naročito evropskim.

Pored poseta većem broju kulturnih institucija, uključujući jednu od najlepših biblioteka na svetu – Staru biblioteku Triniti koledža u Dablinu, dr Bogdan Trifunović je uspeo da obezbedi i prijem u dablinskoj Biblioteci „Čester Bitiˮ. U ovoj ustanovi se čuva poznato Nikoljsko jevanđelje, rukopisna knjiga iz 14. veka koju je Vuk Karadžić pronašao 1820. godine u manastiru Nikolje u Ovčarsko-kablarskoj klisuri. To je bila retka, ali izuzetna prilika da se u čitaonici Biblioteke „Čester Bitiˮ pregleda vredna rukopisna knjiga i da se sa stručnjacima ove ustanove razgovara o mogućnosti da se Nikoljsko jevanđelje izloži u Čačku, u 2023. godini.

 

Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar

https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/ slot gacor https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/gacor88https://www.estac.fr/slot-gacor/https://maup.kiev.ua/https://xaviermascaro.com/slot88/https://tapchinnvh.hucfl.edu.vn/slot-deposit-pulsa/https://www.valldecamprodon.org/slot-gacor/http://impress.ctf.antichat.com/slot-gacor/https://detudomhospital.org/slot-gacor/https://sites.google.com/view/pastigacor88/kumpulan-daftar-12-situs-judi-slot-gacor-terbaru-2022https://sites.google.com/view/pastigacor88/daftar-slot-online-deposit-via-dana-10-ribu-terpercayahttps://sites.google.com/view/pastigacor88/daftar-situs-judi-slot-deposit-pulsa-10rb-tanpa-potonganhttps://lae.tsu.ge/slot-gacor/https://www.bre-services.com/includes/templates_c/slot-gacor/https://arm.siedlce.pl/slot-gacor/https://www.hpu.nl/slot-gacor/https://nousuport.cat/slot-gacor/https://www.fig.es/slot-gacor/https://www.elintosms.lt/slot-gacor/https://alumni.forest.ku.ac.th/js/slot-gacor/https://fastgrowingtree.forest.ku.ac.th/http://pkc.grsmu.by/assets/slot-gacor/http://moped.uhsp.edu.ua/wp-content/uploads/2022/02/slot-deposit-dana/http://profspilka.uhsp.edu.ua/wp-content/uploads/2022/02/slot-pulsa/https://library.duit.in.ua/wp-content/uploads/2022/02/slot-online/https://www.moodle.wskiz.edu/files/site/slot-deposit-pulsa/https://www.cussoc.it/files/site/slot-gacor/https://www.estac.fr/slot-gacor/https://www.medmotion.org/profile/slot-deposit-pulsa-tanpa-potongan-minimal-deposit-10rb/profilehttps://www.medmotion.org/profile/bocoran-slot-gacor-saat-ini-gampang-menang/profilehttps://www.medmotion.org/profile/situs-slot-gacor-terbaru-2022-terpercaya-gampang-menang/profilehttps://www.medmotion.org/profile/daftar-situs-slot-online-deposit-via-dana-10rb/profilehttps://data.genderdatalab.org/uploads/user/2022-07-24-061527.073260situs-slot-gacor.htmlhttps://data.genderdatalab.org/uploads/user/2022-07-24-064534.186820slot-deposit-pulsa.htmlhttps://data.genderdatalab.org/uploads/user/2022-07-24-070227.428804slot-deposit-dana.htmlhttps://data.genderdatalab.org/uploads/user/2022-07-24-081406.614306slot-online-terpercaya.htmlhttps://data.genderdatalab.org/uploads/user/2022-07-24-094624.732168slot777.htmlhttps://www.valldecamprodon.org/slot-gacor/