Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



VRATA GUČE SU ŠIROM OTVORENA: Domaćin 61. Sabora Radmilo Mišović; Ulaz i programski sadržaji su besplatni!

post-title
MediaPortal


GUČA – Sve je spremno za 61. Dragačevski sabor trubača. Vrata Guče su širom otvorena za sve ljubitelje trube i dobrog provoda.

Povodom spekulacija vezanih za naplatu ulaska u Guču, oglasio se predsednik opštine i Saborskog odbora, Milivoje Dolović.

- Vrata su širom otvorena. Svi programski sadržaji su besplatni za sve saboraše i tako je tradicionalno već godinama. Cilj nam je da se svaki saboraš lepo provede, oseća prijatno i isprati bogat kulturno – umetnički program koji smo organizovali i priredili za 61. Sabor. Želim da istaknem da neće biti naplatnih rampi na ulazu, a javne površine su besplatne, rekao je Dolović, i dodao da ono na šta organizatori ne mogu da utiču su individualni posedi koje meštani izdaju za parking automobila.

Sabor je svojim programskim sadržajem i osobenošću prepoznat kao manifestacija od posebnog značaja, manifestacija koja svake godine u avgustu mesecu privuče veliki broj ljubitelja trube, iz Srbije i sveta. S tim u vezi, organizatori su doneli odluku i imenovali veliko i značajno ime, majstora trube, koji će svojim iskustvom i znanjem doprineti održavanju nivoa i kvaliteta programskog sadržaja.Dejan Lazarević, priznati umetnik i majstor trube, imenovan je za muzičkog urednika 61. Dragačevskog sabora trubača.

 

Za Domaćina 61. Svetkovine trube izabran je Radmilo Mišović, rodom Čačanin a po duši Dragačevac. Radmilo Mišović, rođen 1943. godine, legendarni je košarkaš, sportski radnik i bivši direkor KK „Borac“, Čačak. Njegova veza sa Gučom nije slučajna. Bio je svedok rađanja Sabora, prisutan i na Prvom saboru trubača, a planinu Jelicu je prelazio pešice, ne bi li uživao u zvucima zlatnog limenog instrumenta. Zato je sa velikom zadovoljstvom prihvatio dodeljenu mu ulogu.

 

U petak, 5. avgusta, tačno u 11 sati, kraj Spomenika trubaču, oglasiće se prangije, sviraće se ona naša saborska, dragačevska himna „Sa Ovčara i Kablara“, domaćin će podići zastavu, izgovoriti zdravicu i nazdraviti uz najbolju rakiju, za uspešan početak Sabora trubača. Nakon toga, u dvorištu Muzeja trube biće otvorene izložbe, a potom i Ulica domaće radinosti, starih i umetničkih zanata.  Na pozornici Kulturnog centra, od 18 sati održaće se trubački megdan mladih trubačkih orkestara. Dobićemo najbolje trubače i orkestre u omladinskoj kategoriji.

Potom će uslediti i koncert kulturno- umetničkog društva kao uvertira za spektakl koji će pomiriti tradiciju i moderno. U 20 sati na pozornici Kulturnog centra koncert će održati popularni bend „Divanhana“.

Na glavnoj pozornici, na stadionu, kraj reke Bjelice nizaće se koncertni spektakli. Od 21 sat nastupiće Danica Crnogorčević. Sat vremena kasnije na saborsku pozornicu popeće se majstor trube, Dejan Jevđić sa svojim orkestrom. Od 23 sata koncert će prirediti majstor trube Dejan Petrović sa svojim svetski poznatim Big Bendom. A od ponoći, zatrubiće finalisti ovogodišnjeg Sabora u okviru Ponoćnog koncerta.

Drugog saborskog dana, umorne saboraše će probuditi tradicionalna trubačka budilica,  a od 13 sati u okviru Narodnog višeboja, dobićemo najjačeg saboraša, Harambašu Sabora. Već od 18 sati, na pozornici Kulturnog centra koncert će imati sjajni momci i devojke iz KUD «Dimitrije Koturović»- Beograd, koji će se predstaviti spletom atraktivnih igara . U 19 sati naši gosti iz Portugala „Fara Fanfara“održaće koncert za saboraše. Ovo će biti odlična najava za spektakl poznate grupe „357“ od 20 sati i 30 minuta na pozornici Kulturnog centra.​

Oni koji žele da čuju najbolje orkestre i trubače prošlogodišnjeg Sabora, imaće priliku za to od  20 sati na glavnoj pozornici na stadionu u okviru  Koncerta: «Pobedili su – zaslužili su» . Sat vremena kasnije, nastup će imati Big Band Orkestar RTS.  Potom će se na sceni smenjivati majstori trube, Dejan Lazarević i Ekrem Mamutović.

Nedelja je dan kada učesnici ponosno defiluju ulicama Guče, kada „svadbujemo“ po starinski i dan kada će Srbija dobiti najbolje trubače i orkestre na 61. Dragačevskom saboru trubača.

Od  11 sati počinje veoma atraktivni deo programa Sabora - Svečani saborski defile sa prikazom dragačevske svadbe iz XIX veka. Ulicama Guče će defilovati svi učesnici ovogodišnje trubačke fešte, a potom će biti izveden i prikaz stare svadbe, na pozornici Kulturnog centra.

Trubački orkestri, folklorni ansambli i pevačke grupe će nastupiti na pozornici Kulturnog centra od 14 sati. A onda, od 15 sati začuće se „ZDRAV SI“ jer će uslediti Takmičenje zdravičara. Odmah nakon zdravičara, u 16 sati, održaće se i Izbor za najlepše narodne nošnje.

Najznačajniji među svim značajnim saržajima na 61. Dragačevskom saboru trubača, svakako je Finalno takmičenje trubačkih orkestara Srbije: SA OVČARA I KABLARA. Za titulu najboljeg trubača, najbolji orkestar, najizvornije muziciranj i najpopularnijeg trubača, nadmetaće se trubački orkestri koji su pravo da učestvuju na ovogodišnjem takmičenju stekli plasmanom iz 5 predtakmičarskih centara: Boljevca, Kovačice, Kotraže, Surdulice i Zlatibora. Takmičnje počinje u 18 sati na glavnoj pozornici na stadionu. Dok žiri ne donese konačnu odluku, saboraše će pesmom obradovati Narodni orkestar RTS sa gostima solistima – Ana Bekuta, Snežana Đurišić, Cakana. Nakon proglašenj najboljih trubača i orkestara,  koncert će održati Boban i Marko Marković sa orkestrom. Od ponoći, saboraši će imati priliku da čuju i najbolje orkestre i trubače, pobednike ovogodišnjeg, 61. Dragačevskog sabora trubača.

Sve ovo je i više nego jak razlog da vas pozovemo da se svi zajedno okupimo u Guči, od 5-7. avgusta. Dobro došli u prestonicu trube, Guču, Dragačevo i ponesite najlepše uspomene iz ovog dela Srbije.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar