Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Livade pokošene, a seno složeno pod konac: Vredni seljaci i na plus 40 uspeli da završe poslove u polju, stoka se mora prehraniti tokom duge i hladne zime

post-title
Foto: RINA


Iako su napolju već danima temperature tropske, to vredni poljoprivrednici nisu iskoristili kao izgovor već su se prihvatili teškog posla u poljima. Pre nego što se osušila, trava je pokošena, seno izbalirano i spremno da prehrani stoku tokom predstojeće zime. Nekada su se zbog ovih poslova organzovale čuvene mobe, kada je čitavo selo dolazilo kod jednog domaćina da plasti, ali danas je to prava retkost. Mehanizacija je čak i polju preuzela primat, pa se sada radi lakše i brže sa mašinama.

„Ranije se to plastilo pa se trpalo na rozge, sada toga više nema jer nema ni naroda. Posao je osavremljen pomoću mašina, radi se sa presama. Pokosi se, sačeka da se osuši, pograbi se na otkose, i kroz livadu se prođe sa balirkom“, rekao je za RINU Branko Komadinić iz sela Sokolići kod Čačka.

16596216481626002661cacak-vrucine-zamenile-rad-masine-kocke-fotorina3-min-min
Foto: RINA

I upravo od mašine zavisi da li će balirano seno imati oblik valjka ili kocke. Kasnije se koristi za prehranu stoke, ali je svakog leta i jedna od najčešćih scenografija kada je u pitanju fotografisanje za društvene mreže. Ako pogledate brojne instagram nalove, na većini njih ugledaćate upravo "fotku na bali".

„Ako se prave kocke tu treba više radne snage, pa čak i do četiri radnika jer moraju da se pokupe i posebno ispresuju. Za rolo bale jedan čovek je dovoljan. Vidimo omladina često dolazi dok radimo da se fotografišu, pa im mi onda i objanimo kako one nastaju i kako su srećni što ne moraju sada kod babe i dede da plaste, vremena su se promenila”, kaže Branko.

Sve je manje onih koji se bave ovim poslom, tako da ovaj domaćin iz Sokolića ne balira samo komšijske, već i livade iz susednih sela. Tako da ako vas put navede u ovaj kraj zapadne Srbije i vidite seno koje je namešteno pod konac vrlo je moguće da je to Brankovih ruku delo. Ukoliko odlučite i da se slikate, jako je važno poslušati fotografe. Svetlost je ključna za dobru fotografiju, a ona najbolja nastaje oko pola sata pre izlaska i oko pola sata pre zalaska sunca.

RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar