Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Ovo je prava Srbija, ovo se voli: Gori Guča ovog vikenda a trube zagrmele kroz Dragačevo, počeo 61. Sabor trubača

post-title
Foto: RINA


Lučani - Najvrelija atmosfera u čitavoj Srbiji danas je u Guči. Za prestonicu trube slobodno se može reći da će tokom vikenda biti najveselija varošica na Balkanu. Tradicionalnim intoniranjem himne "Sa Ovčara i Kablara" kod spomenika u centru otvoren je 61. Sabor trubača. Domaćin je košarkaška legenda Radmilo Mišović. 

 

"Guča je u srcima svih nas. Ovaj Sabor je duša našeg naroda, predstavlja najlepšu tradiciju i srce mi je puno jer se i dalje čuva i neguje. Nekada kao dečak iz Čačka do Guče sam pešačio 20 kilometara kako bih stigao na Sabor. Velika mi je čast što sam ove godine domaćin najlepše svetkovine koja slavi našu kulturu i tradiciju. Sabor u Guči nikada nije običan vašar, zato ćemo njegovo ime zauvek veličati", rekao je Mišović.

 

Ova 61. po redu smotra limenih instrumenata okupila je najbolje orketre iz čitave Srbije, koji će se boriti za prestižnu Zlatnu trubu. Muzički urednik ovogodišnjeg Sabora je proslavljeni trubač Dejan Lazarević. 

 

"Guča je proslavila mnoga imena, ovo je festival za koji se čulo i koji ide u korak sa velikim svetskim festivalima. Velika mi je čast što sam dobio ovako veliki zadatak, ove godine smo se trudili da trubu vratimo korenima", naglasio je Lazarević.

 

Guča je ne samo nacionalni, već i svetski fenomen. Sabor trubača je odavno prestao da bude samo lokalna svetkovina, a za ovih šest decenija postala je istinski i suštinski važna za naš narod. Koliko je ljudi i nakon duže od pola veka vole pokazuje puna dragačevska varošica na samom otvaranju. 

 

"Guča je i ove godine širom otvorila vrata svim saboršima. Očekuje se veliki broj posetioca, a mi ćemo se kao i svaki put potruditi da svakog gosta dočekamo punog srca, sa dobrom muzikom i naravno da bogatom trpezom", izjavio je Milivoje Dolović predsednik opštine Lučani. 

 

Sabor trubača u Guči ove godine traje od 05. do 07. avgusta, afinalno takmičenje zakazano je za nedelju kada će Guča dobiti još jednog majstora trube. 

 

RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar