Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Kad slika progovori

post-title
Foto: Gradska biblioteka


„Leto u Biblioteci 2022ˮ, manifestacija namenjena deci i mladima koju Gradska biblioteka „Vladislav Petković Disˮ organizuje petnaesti put u kontinuitetu završena je na uzbudljiv i kreativan način – radionicom „Kamišibaj – kad slika progovoriˮ. Radionica u čijoj je osnovi pripovedanje pomoću slika na maloj drvenoj pozornici, bila je namenjena mlađim osnovcima i predškolcima, a trajala od 24. do 29. avgusta. Kroz kamišibaj, drevnu japansku metodu pričanja priča, radioničare su vodile Marijana Lazić i Jelena Duković, bibliotekari Odeljenja za decu i mlade.

Kamišibaj je tradicionalni oblik kazivanja pripovesti, a u doslovnom prevodu znači papirno pozorište. Početkom prošlog veka na ulicama Japana pojavili su se pripovedači koji su biciklom putovali iz sela u selo i prodavali ručno izrađene slatkiše. Osim poslastica, na biciklu je bila pričvršćena i mala drvena kutija – butaj. Japanski majstori priče i pričanja oglašavali su se udarcem svojih štapova, a deca su se ubrzo oko njih okupljala, kupovala slatkiše i slušala kamišibaj.

Mala radioničarska družina uživala je trodnevnom pričanju i slušanju priča, a susrete je završila u ponedeljak, 29. septembra gostovanjem u vrtiću „Poletarac”.

Tokom jula i avgusta u Biblioteci je realizovano pet radionica kroz koje je prošlo više od stotinu polaznika. Oni su slikali, pisali, pravili predmete od papira, slali poruke u svemir, edukovali se u više različitih oblasti, dobili mogućnost da se kreativno izraze i steknu nova poznanstva, a završnu izložbu njihovih radova kao i retrospektivu „Leta u Biblioteci 2022ˮ publika može videti u utorak 13. septembra u 19 sati u galerijskom prostoru Biblioteke.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar