Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Početak školske godine i bezbednost u saobraćaju

post-title


Na početku nove školske godine, volonteri čačanskog Crvenog krsta podsetili su đake nižih razreda na važnost bezbednog učešća u saobraćaju. U razgovoru sa mališanima volonteri su ukazali na pravilno i bezbedno korišćenje trotoara i pešačkih staza, prelaženje ulice na pešačkom prelazu kao i na mestima gde postoje semafori. -Prva sedmica septembra tradicionalno je posvećena bezbednosti učesnika u saobraćaju, a deca uzrasta do 14 godina su najranjiviji učesnici- kaže volonter Jovana Radović, inače učenica trećeg razreda Gimnazije.

Jovana dodaje da je potrebno više aktivnosti i više pažnje posvetiti edukovanju dece za učešće u saobraćaju jer, kako navodi, deca u saobraćaju učestvuju kao pešaci, putnici i vozači bicikla. Neslavna statistika ukazuje da saobraćajne nezgode spadaju u pet najčešćih uzročnika smrti dece u svetu. U Srbiji najviše dece nastrada u svojstvu putnika u vozilu, što govori i podatak da je potrebno da roditelji povećaju bezbednost svoje dece u vozilima. Nešto manji procenat dece je ugrožen u svojstvu pešaka, a najmanji kao vozača bicikla. Na sigurunost dece u vozilima značajno je uticao zakon o obaveznom korišćenju dečijih auto sedišta.

Obaveza za vozače je da decu uzrasta do 5 godina voze u auto sedištima, dok su je za decu od 5 do 12 godina predviđeno da sede u podmetačima za sedišta tzv. busterima. Takođe, deca mlađa od 12 godina ne smeju sedeti na prednjem sedištu već isključivo na zadnjem uz obavezno korišćenje pojasa. Poboljšanje bezbednosti dece prepoznato je kao jedan od strateških ciljeva Republike Srbije, kada je bezbednost saobraćaja u pitanju.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar