Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Septembarski „Svet(l)opisiˮ

post-title
Foto: Gradska biblioteka


Program simboličnog naziva „Svet(l)opisiˮ, koji se već tradiconalno organizuje pod okriljem Udruženja „Čuvari dela Vuka Karadžića” iz Čačka, održan je u Velikoj sali Gradske biblioteke Čačak u utorak, 6. septembra. Predstavljanje poslednjeg broja Srpskog narodnog kalendara „Danica” koji objavljuje Vukova zadužbina iz Beograda je činilo okosnicu programa u kome su učestvovali prof. dr Boško Suvajdžić, Dušica Maticki i dr Olivera Krupež. Učenici osnovnih škola Moravičkog okruga, u saradnji sa svojim nastavnicima, dramskim igrokazima, horskim nastupom su pobrali sve simpatije publike, jer su na praktičan način potvrdili ono što je istaknuto u izlaganjima u prvom delu „Svet(l)opisaˮ.

DSC_0092
Foto: Gradska biblioteka

Podsećanjem na značaj očuvanja kulture i tradicije našeg naroda prof. dr Boško Suvajdžić, inače gl. i odgovorni urednik ovog godišnjaka, predstavio je prisutnima sadržaj kalendara koji doprinosi očuvanju nacionalnog identiteta Srba i produbljivanju znanja o našoj kulturnoj istoriji i našem jeziku. Takođe, on je govorio i o tome koliko je važno da se povrati poverenje u značaj i smisao profesija koje su i u najtežim vremenima u službi građana, kao što su to profesije nastavnika ili bibliotekara. „Opredeljenje za rod, jezik, nacionalnu istoriju, srpski duhovni prostor je opredeljenje za Srbiju 21. vekaˮ, kazao je prof. dr Boško Suvajdžić. Član Redakcije i sekretar Vukove zadužbine Dušica Maticki prisutne je informisala o Žarku Rošulju, autoru jedinstvenog i velikog projekta „Čas opisa časopisa”, ostvarenog u saradnji sa Institutom za književnost i umetnost i Maticom srpskom, čiji radovi krase i ovogodišnju „Danicu”. Dr Olivera Krupež je ukazala na važnost Školskog zabavnika „Danica za mlade” govoreći o mogućnostima njegove upotrebe u nastavnim i vannastavnim aktivnostima.

Koliko je „Danica” inspirativna i korisna za obrazovanje i vaspitanje mladih, potrudili su se da predstave učesnici programa čiji je voditelj bila nastavnica Tijana Petrić: Hor OŠ „Milica Pavlović” iz Čačka pod rukovodstvom nastavnice Violete Slavković, Ana Marković i Ana Mikavica, učenice OŠ „Tanasko Rajić” iz Čačka koje je pripremao nastavnik Dragan Dujović i grupa učenika OŠ „Sreten Lazarević”, škole koja se našla u rubrici „Škola za uzor”, a koja je izvela upečatljivu dramsku igru, po scenariju i u režiji nastavnice Verice Kostić, inspirisanu folklorističkim istraživanjima projekta „Raskovnik”. Ovim sadržajem je možda i data najupečatljivija poruka – mladost, znanje, dobrota i lepota su ključ za naše bolje sutra.

 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar