Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Čačanska privreda beleži rast izvoza od 30% u prvih sedam meseci 2022. godine

post-title
Foto: Turistička organizacija Čačka


Privreda MO je za prvih sedam meseci ove godine ostvarila povećanje spoljnotrgovinske razmene za preko  30 %, a najveći obim kako izvoza tako I  I uvoza ostvarila je čačanska privreda.

Prema podacima RPK MOi RO  čačanska privreda beleži rast izvoza od 30 %  u odnosu na isti period prethodne godine, a povećanje uvoza u istom periodu je  iznosilo 26 %. Posle dužeg perioda ostvaren je rast izvoza u odnosu na uvoz što može da se objasni I činjenicom da su mnoga preduzeća zbog nemogućnosti ili otežanog uvoza bila primorana da  uvozne zamene   reprometerijalima, sirovinama i rezervnim delovima domaćih proizvodjača.

U ukupnom uvozu dominiraju vozila sa više 25 %, slede proizvodi od čelika, aluminijuma I mašine sa 16 %,  proizvodi od plastike 11 %, prehrana 4 %, hartija 3%. Suficit u  trgovini ostvarujemo sa Nemačkom, I zemljama iz regiona BIH, Hrvatska, Crna Gora I Severna Makedonija.

I privreda Gornjeg Milanovca  beleži povećanje spoljnotrgovinske razmene, izvoz je povećan za 22%, a uvoz za 36 %, pri čemu je pokrivenost uvoza izvozom čak 96%. Najviše se izvoze plastične mase, proizvodi  od metala, mašine I prehrana, konditorski proizvodi I alkoholna pića.

Privreda  opštine Lučani beleži rast  izvoza od 43 % u odnosu na isti period prethodne godine  I povečanje uvoza za 74 %. To je jedina opština koja ostvaruje suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni, pri čemu je pokrivenost uvoza izvozom čak 120%. Dominantni proizvodi u izvozu  su hemija, prehrana, proizvodi od metala I mašine.

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar