Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Kupusijada u Mrčajevcima 2022

post-title
Foto: Infopress


U Mrčajevcima u vreme Kupusijade u celom selu oseća se mirus kupusa. Za tri dana pripremi se I do 50 000 porcija, a takmičari kažu da tajna u pripremi dobrog kupusa ne postoji, najvažnije je da se ukiseli na vreme. Za zlatni lonac i ove godine nadmataće se veliki broj takmičara, a iz Mrčajevaca retki su oni koji su poneli Majstorsko pismo.  

Kao i prethodnih godina takmičari će se nadmetati u tri kategorije pojedinci, ekipe i celo selo kuva .

Na Kupusijadu gosti dolaze iz zemlje , ali i inostranstva sa uvek istom željom da probaju čuveni kupus i da uživaju u narodnoj muizici.

Tradicionalno na Kupusijadi gosti mogu da kupe i zemljano posuđe koje se izrađuje od mešavine posebne vrste gline i kamena , a jedinstveno je u svetu.

Veče pre otvaranja Kupusijade bilo je posvećeno testopiscu i kopozitoru izvornih narodnih pesama Obrenu Pjevoviću koji je svoj život posvetio tradicionalnoj muzici.

Proglašenje pobednika je u nedelju u 19.30 časova. Organizatori ove privredno turističke i kulturne manifestacije potrudli su se da gosti osim u kvalitetnom kupusu uživaju i u zvucima narodnih pesama , a sve u cilju da se očuva tradicija.

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar