U jeku ostavljanja zimnice čačanska pijaca tradicionalno je dobro snabdevena svežim voćem i povrćem. Prodavci kažu da se još uvek ne oseća kriza, kupuje se povrće sasvim solidno, a i kupci se ne žale. Cene nisu menjane već duže vreme i gotovo da su slične kao prošle godine u ovo doba.
Sve miriše na jesen na čačanskoj Zelenoj pijaci. Rumene se paprike, paradaiz je svež, kao i razne vrste začina od mirođije do peršuna. Vrvi pijaca i od kupaca koji užurbano pazare robu za zimnicu. Vredne domaćice deo zimnice već su ostavile, ali ima još posla. Zadovoljni su potražnjom povrća i kupci. Čak je kažu iznad očekivanja s obzirom na okolnosti. Odgovara im i cena, ne komentarišu je, kupuju na veće količine i skoro da je kao u srećna vremena kada smo zaboravili na krizu, priča Gina Zekavica koja duže od 20 godina prodaje na pijaci i bila je svedok mnogih zbivanja i kolebanja u ekonomiji, a sve se to odražavalo na tržište gde se cene slobodno formiraju. I zaista istina je, kupuje se punom parom. To su nam potvrdili i prodavci grožđa, naši saradnici, koji ovoga puta nisu bili raspoloženi da stanu pred kameru. Kažu da se kupuje u velikim količinama, što njih zaista raduje.
Među prodavcima je i poljoprivrednik iz Baluge Ljubo Zagrađanin. Proizvodi papriku i nju prodaje na pijaci. On nije zadovoljan ovom godinom. Nepovoljne vremenske prilike odrazile su se i na prinos i na kvalitet paprike, a cena je, ističe, solidna. S obzirom da je čačanska pijaca odlično snabdevena tokom čitave godine, taj trend prati i dalje. Važi za jednu od boljih u poređenju sa pijacama iz okoline. Zato u nabavku za zimnicu kupci dolaze i iz okolnih gradova i manjih mesta. Jedna vredna domaćica došla je iz Lučana.
I cene su šarolike. Povrće nije jeftino s obzirom da je kraj septembra , ali kupci mnogo ne kritikuju. Generalno, sada se najviše kupuje paprika i paradaiz. Kilogram paprike je od 90 do 150, 160 pa čak i 170 dinara. Paradaiz je nešto jeftiniji. Za kilogram treba izdvojiti od 100 do 120 dinara. Plavi patlidžan je od 100 do 120 dinara, crni luk od 80 do 100, a za kilogram belog luka treba izdvojiti od 600 do 700 dinara.
Infopress
Komentari
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!
Ostavite komentar