Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Otvoren 31. Memorijal Nadežde Petrović

post-title
Foto: Umetička galerija Nadežda Petrović


U subotu 1. oktobra u Umetničkoj galeriji ,, Nadežda Petrović“ upriličeno je otvaranje 31. Memorijala Nadežde Petrović pod nazivom ,,Gestovi, znakovi života“ selektorskog dvojca Bojana Đorđeva i Siniše Ilića. Manifestaciju su svečano otvorili gradonačelnik Čačka Milun Todorović i direktor Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović“ Branko Ćalović zajedno sa selektorima i umetnicima učesnicima.

DSC7798-min
Foto: Umetička galerija Nadežda Petrović

Branko Ćalović je najpre pozdravio sve prisutne poželevši dobrodošlicu. Po njegovim rečima ,,Memorijal Nadežde Petrović je među najstarijim manifestacijama ove vrste u našoj zemlji i važno tačka susreta umetnika različitih generacija, umetničkih polazišta i opredeljenja iz celog regiona – upravo ono čemu je Nadežda Petrović težila organizujući u Beogradu Prvu Jugoslovensku izložbu 1904. godine koja je i bila inspiracija čačanskim kulturnim poslenicima pri osnivanju Memorijala.” On je dodao da je pred prisutnima ,, nova izložba, novo viđenje savremene umetničke scene, nov pristup teorijskog razmatranja pozicija savremene umetnosti i umetničkog aktivizma afirmacija savremene prakse koja podstiče i podržava kreativo stvaralaštvo umetnika i kustosa.“ U svom obraćanju direktor Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović“ pojasnio je i da su u ovom izdanju Memorijala pomerene granice kustoskih praksi odnosno da se aktuelna problematika koja se odražava kroz umetničke narative ,,prezentuje na nivou performativnog“ činići jednu vrstu ikoraka sa akcentom na izvođačkim umetnostima.

Zatim su se i selektori obratili prisutnima. Bojan Đorđev rekao je da je na neki način gest princip organizacije ove izložbe i same selekcije:

,,Gest je brza spontana reakcija umetnika i umetnica kojom oni signaliziraju znakove života, vitalnost, očaj, sreću, sve što ukazuje na postojanje umetnosti, i na to da se ista dešava čak i u vremenu korone i svetskih oružanih sukoba.“ Po njegovim rečima vodilja za selekciju bila je slika Nadežde Petrović ,,More“ iz 1910. godine gde je ,,vidljiv i Nadeždin gest i sloboda slikanja“. ,,U tom trenutku kada nastaje ta slika nastaje i performans slikanja“. Za ovu izložbu značajan je još jedan istorijski rad, video zapis performanska Ivana Kožarića koji kako kaže Đorđev ,,razbijajući ramove slika poručuje da živimo van okvira. Đorđev je zaključio da se ,,konceptualno između ta dva rada sa početka 20. i 21. veka nalaze i sve ostale interpretacije gesta koje se mogu videti na ovoj izložbi.“

Siniša Ilić se zahvalio kolektivu Umetničke galerije ,,Nadežde Petrović“ i ostalim učesnicima realizacije izložbe na energiji i trudu koji je doveo do izdanja 31. Memorijala.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović u svom obraćanju je naglasio važnost Memorijala kao manifestacije od značaja za kulturu i umetnost grada Čačka čiji je simbol i tradicija, zbog čega je kontinuirano podržavana realizacija ove manifestacije.

DSC7532-min

Podsećamo da je 31. Memorijal Nadežde Petrović otpočeo već u aprilu kada su u javnom prostoru zasađene mladice paulovnije, rad u začetku umetnice Katarine Popović pod nazivom ,,Ne zaboravi da dišeš“. Pre svečanog otvaranja posetioci su imali prilike da vide dva performansa: na Atletskoj stazi Sportskog centra ,,Mladost“ u Čačku performans pod nazivom ,,Time“ izveo je Stefan Lukić a nakon toga na platou i u Kulturnom centru Čačka umetnica Ola Maćievska izvela je nastup pod nazivom ,,Prostorne figure“. Već u toku ceremonije otvaranja performans su priredili i Neda Kovinić (,Luckaste drugarice“) a zatim i Siniša Labrović (,,Crta II“).

DSC7889-min
Foto: Umetička galerija Nadežda Petrović

Na 31. Memorijalu izloženi su radovi 20. umetnika i umetničkih grupa u izložbenom prostoru Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović“, ,,Spomen zbirci Bogića Risimovića Risima“, Kulturnom centru Čačka, Gradskoj biblioteci, i javnim prostorima i površinama uključujući rad čačanskih srednjoškolaca sa umetnikom Benom Kejnom.

31. Memorijal biće javnosti dostupan do 13. novembra a u toku trajanja manifestacije biće priređena vođenja, razgovori i prezentacija kataloga izložbe.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar