Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Parobrodski razgovori o Aritmiji ÚRbanog pevanja

post-title
Foto: Gradska biblioteka


Izložbom i promocijom izdanja posvećenih dobitniku Disove nagrade za 2022. godinu Draganu Boškoviću Gradska biblioteka Čačak je otpočela saradnju sa UK „Parobrodˮ iz Beograda. „Parobrodski razgovori o Aritmiji ÚRbanog pevanjaˮ bio je naziv programa koji je održan u ovoj ustanovi kulture u četvrtak, 29. septembra.

On se sastojao iz dva segmenta: prvi je bio posvećen otvaranju postavke „Aritmija ÚRbanog pevanjaˮ, a drugi je obuhvatio promociju zbirke izabranih pesama „Najnoviji zavetˮ Dragana Boškovića koja je izašla tokom ovogodišnjeg Disovog proleća. O manifestaciji i novom konceptu izložbe govorili su autori, bibliotekari Marija Radulović i Tanja Vuković. Laureat 59. Proleća i urednik izdanja Bogdan Trifunović osvrnuli su se na sadržinu pesničke knjige. Veći deo večeri bio je posvećen Boškovićevom kazivanju odabranih stihova iz pomenute zbirke, a Marina Grujić iz „Parobrodaˮ je bila moderator programa.

3-1-1536x872
Foto: Gradska biblioteka

Više o dizajnerskom rešenju izložbe koju potpisuje Milenko Savović, demistifikaciji njenog naslova i o značaju Disovog proleća, koje već gotovo sedam decenija okuplja najznačajnija imena srpske poezije, publici je predočila Marija Radulović. Ona je naglasila da je ova manifestacija važna tačka uporišta i za nove pesničke glasove i da predstavlja simbiozu proverenog kvaliteta, u kojoj se prožimaju tradicionalne vrednosti i inovativni diskurs. Disovo proleće je spoj osvedočenih pesnika i novih imena u svetu književnosti. Da je promenjen koncept i da su u izložbu utkani multimedijalni elementi potvrđeno je snimkom Boškovićevog poetskog benda koji je izazvao pozitivne reakcije kod publike.

Koautor izložbe i kataloga Tanja Vuković se dotakla sadržine samih plakata, ključnih tema i motiva poetike ovogodišnjeg dobitnika Disove nagrade, ali i zanimljivosti koje su se odnosile na nastajanje postavke. Zbog čega je, između ostalog, Dragan Bošković dobio ovo značajno priznanje pojašnjeno je njegovim kazivanjem autopoetičke pesme „Kada bih bio pesnikˮ.

5-1-1536x1024
Foto: Gradska biblioteka

Odličan nastavak programa, nakon izgovorenih stihova, bila je priča o publikaciji koja je objavljena kao 47. u ediciji „Knjiga gostaˮ. O promeni formata, grafičkog rešenja, ali i o vrednosti knjižnog bloka „Najnovijeg zavetaˮ govorio je urednik Bogdan Trifunović. On je istakao da mu je posebno drago što je laureat, koji je i načinio izbor pesama za ovu zbirku, bio zadovoljan dizajnerskim rešenjem i što su pesme koje obiluju dugim stihovima zapravo i u grafičkom smislu dobile svoje, pravo mesto.

Dragan Bošković je ukazao na značaj Disove nagrade i sa publikom podelio šta mu se nakon dodele događa na stvaralačkom putu. Na pitanje moderatora programa da li mu je teško da govori o sopstvenoj poetici s obzirom na to da je univerzitetski profesor i da se bavi analizom dela drugih autora, Bošković je kazao da mu je mnogo lakše da tumači tuđu poeziju, a da je najbolje da sopstvenu čita što je i učinio. Publika je s pažnjom slušala ključne pesme za razumevanje njegove poetike čime je program i završen.

 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar