Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiVisoko priznanje protojereju-stavroforu: dr Velibor Džomić zaslužni građanin grada Kraljeva

post-title
MediaPortal


Ovo vredno priznanje je jednoglasno usvojeno od svih prisutnih odbornika Skupštine Grada Kraljeva. Na svečanoj sednici Skupštine Grada Kraljeva 7. oktobra na Kraljevdan - dan Kraljeva, ocu Veliboru je uručeno ovo vredno priznanje Skupština Grada Kraljeva je na svojoj sednici 3. oktobra ove godine, na predlog Komisije za nagrade i priznanja, donela odluku da protojereju-stavroforu dr Veliboru Džomiću dodeli zvanje zaslužnog građanina.

U obrazloženju ove odluke je navedeno da se ovo priznanje dodeljuje protojereju-stavroforu dr Veliboru Džomiću za verno i služenje Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi i borbu za zaštitu Svetinja i prava Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori.

Ovo vredno priznanje je jednoglasno usvojeno od svih prisutnih odbornika Skupštine Grada Kraljeva. Na svečanoj sednici Skupštine Grada Kraljeva 7. oktobra na Kraljevdan – dan Kraljeva, ocu Veliboru je uručeno ovo vrijedno priznanje.

Protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić je bio dugogodišnji paroh podgorički, starešina Crkve Svetog Đorđa pod Goricom, Arhijerejski namjesnik podgoričko-kolašinski i koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske. Sveti Arhijerejski Sabor SPC ga je dva puta imenovao za sekretara Komisije za reviziju Ustava Srpske Pravoslavne Crkve (2011-2021.g. i od 2021.g. do danas). Odlukom Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC je imenovan za člana Velikog crkvenog suda SPC (2015-2021.g.). Jedan je od najbližih dugogodišnjih saradnika blaženopočivšeg Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Otac Velibor je do sada objavio je 13 knjiga od kojih su najpoznatije: ”Sekte, satanizam i lažni proroci”, ”Mučeništvo srpskog patrijarha Gavrila”, ”Ustaški zločini nad srpskim sveštenicima”, ”Golgota Mitropolita Crnogorsko-Primorskog Joanikija”, ”Stradanje Srpske Crkve od komunista” (tri toma), ”Crnogorska” lažna crkva”, ”Srpska Crkva, Ljotić i ljotićevci”, ”Sveti Vladika Nikolaj i UDBA”, ”Crkva i država u Crnoj Gori”, ”Srpska Crkva i moderna državnost”. Priredio je zbornike ”Mitropolit Irinej – Rade neimar slobodnog Srpstva”, ”Crkva, država i kulturna dobra”, ”Iriney – Metropolitan of New Gracanica (1914-1999)”, ”Religija, politika, pravo”, ”Current challenges in realizing the freedom of religion in Montenegro”, ”Državno-crkveno pravo” i druge.

Učestvovao na preko 50 naučnih skupova i okruglih stolova u zemlji i inostranstvu. Objavio je više od 70 naučnih radova u referentnim naučnim časopisima i zbornicima naučnih radova. U dnevnim i nedeljnim časopisima i novinama je objavio preko 1000 intervjua, autorskih tekstova, komentara, reagovanja, polemika i izjava. Učestvovao je u brojnim televizijskim emisijama i javnim debatama u Crnoj Gori, Srbiji i inostranstvu. Održao je veliki broj predavanja u brojnim državama Evrope, SAD i Kanadi.

 

MediaPortalKomentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar