Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Na današnji dan rođena je Nadežda Petrović

post-title
Foto: GZS


Čačak - Na današnji dan 1873. godine u Čačku je rođena Nadežda Petrović, jedna od najznačajnijih srpskih slikarki.

Sa porodicom se 1884. godine seli za Beograd gde nakon Više ženske škole, 1891. polaže ispit za nastavnika crtanja u srednjim školama, a svoje umetničko obrazovanje nastavila je, najpre u Prvoj srpskoj crtačkoj školi, a kasnije u Minhenu, u školi Antona Ažbea.

Svoju prvu ali i jedinu samostalnu izložbu, Nadežda je imala 25. avgusta 1900. godine u Velikoj školi u Beogradu.

Zajedno sa Branislavom Nušićem, Delfom Ivanić i Mejbel Grujić, 1903. godine osniva Kolo srpskih sestara, srpsko žensko humanitarno društvo.

!_++_gest_newsletter_01_(1)

Izbijanjem Balkanskih ratova, 1912. godine, Nadežda se priključila srpskoj vojsci, kao dobrovoljna bolničarka. Retke slobodne trenutke, Nadežda je koristila za slikanje i tada nastaju neka od njenih najpoznatijih dela, kao što su „Prizren”, „Gračanica”, „Devojka u narodnoj nošnji” ali i njena poslednja slika „Valjevska bolnica”, na kojoj prikazuje bele šatore poljske bolnice u kojima je i sama vidala rane srpksih junaka.

Tom bolnicom, harala je epidemije pegavog tifusa, koji je 3. septembra 1915. godine, u 42. godini ugasio i život Nadežde Petrović. Iza Nadežde ostalo je nekoliko stotina slika, skica i crteža.

Nadezda_Petrović,_More_1

Grad Čačak 1954. godine, nakon osnivanja Narodnog muzeja pokreće inicijativu da se u centru grada podigne spomenik slavnoj slikarki. Za skulptora je izabran Ivan Meštrović, jedan od najvećih jugoslovenskih vajara i Nadeždin prijatelj. Spomenik je svečano oktriven 1955. godine, a ono što je zanimljivo jeste to da je spomenik Nadeždi Petrović jedini spomenik u njegovom opusu, za koji Meštrović nije naplatio svoj rad, dok je materijal obezbedio grad Čačak.

Sećanje na Nadeždu Petrović čuva i Memorijal Nadežde Petrović, koji se od 1960. organizuje u gradu na Moravi. A u čačanskoj Umetničkoj galeriji Nadežda Petrović” u toku je izložba dela savrememne likovne scene Memorijala, čija je polazna tačka Nadeždin ekspresivni gest sa slike „More”.


GZS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar