Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U Narodnom muzeju u Čačku otvorena izložba ,,U kamenu svetlosti trag”

post-title
Foto: Infopress


Povodom 150 godina srpsko-austrijske saradnje u oblasti geoloških istraživanja u Galeriji Narodnog muzeja u Čačku danas je otvorena izložba pod nazivom ,,U kamenu svetlosti trag“. Reč je o izložbi koja objedinjuje dostignuća u ovoj naučnoj oblasti do kojih se došlo tokom dugog perioda proučavanja, ali i umetnička dela prirode vidljiva pod mikroskopom.  Autori izložbe su prof. dr Kristina Šarić sa Rudarsko-geološkog fakulteta i dr Adrijan Fajks iz Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu.

Izložba ,,U kamenu svetlosti trag” predstavlja  vremeplov kroz 150 godina srpsko-austrijske saradnje u oblasti geoloških istraživanja, koja su dovela do nastanka prve geološke karte Srbije. To je omogućilo bolje razumevanje geologije Alpa i Dinarida i stalnu razmenu saznanja među istraživačima.

,,Srbija je od tzv. ,,Evropske Turske”, jedne egzotične zemlje po pitanju geologije, dospela do najnovijih saznanja o geološkim procesima, a Čačak je poslednjih godinu i po dana u žiži geoloških ispitivanja. Biću slobodna da kažem, iako je tek 2022.godina, da će istraživanja u vezi sa krednim magmatizmom koja se trenutno rade u okolini Čačka biti istraživanja koja će obeležiti ovaj vek proučavanja geoloških procesa,” istakla je autorka izložbe, prof .dr Kristina Šarić.

prof .dr Kristina Šarić

Drugo putovanje kroz koje vodi ova izložba prati put svetlosti u kamenu. Kamen u vidu veoma tanke ploče, debljine nekoliko stotih delova milimetra oživi i postaje providan, jer njegovi minerali počnu da propuštaju svetlost. Proučavanje optičkih svojstava minerala omogućila je austrijska donacija polarizacionog mikroskopa za propuštenu svetlost Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu 2002.godine.

Prof. dr Kristina Šarić upriličila je stručno vođenje kroz izložbu za učenike Gimnazije i Umetničke škole u Čačku. 

Rad na izložbi ,,U kamenu svetlosti trag“ podržao je Rudarsko-geološki fakultet u Beogradu i  Austrijski kulturni forum.  Izložba je dostupna za posetioce do 31.oktobra.

 

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar