Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiEkološko ruglo u Užicu, Đetinja zamućena i bela: Uzeti uzorci vode kako bi se utvrdila materija izlivena u reku, slučaj preuzimaju republičke inspekcije

post-title
Foto: RINA


Tokom proteklih 15 dana u dva navrata došlo je do zamućenja reke Đetinje u Užicu i pojave belila. Uplašeni građani odmah su slučaj prijavili, a ovim problemom će se baviti nadležene republičke insekcije. Od strane ovlašćenog pravnog lica, Zavoda za javno zdravlje u Užicu, uzeti su uzorci materije koja se izlila u reku i u narednih par dana biće poznati prvi rezultati ispitivanja. To je nešto što se dešavalo i ranije, a što se ovih konkretnih događaja tiče postupali su sinhronizovano republička vodoprivredna i ekološka inspekcija uz asistenciju užičke komunalne inspekcije, sve sa namerom da se utvrde razlozi pojave belila na reci Đetinji.

"Utvrđeno je i da nije došlo do akcidenta, odnosno pomora ribe. Takođe inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da na tom potezu nemamo nikakva industrijska postrojenja ni zagađivače čije bi ispuštanje materija moglo biti opasno po životnu sredinu, ali imamo zone izvođenja radova koje su mogle biti jedan od razloga pojave takvih materija“, izjavio je načelnik Gradske uprave za inspekcijske poslove i komunalnu policiju Zoran Militarov.

Govoreći o objektivnim razlozima Militarov ističe da suštinski problem proističe iz toga što u tom delu korita kroz grad nije završen kolektor, preko koga bi se te otpadne vode odvele dalje do postrojenja za preradu otpadnih voda, zbog čega se izgradnja tog kolektora mora se sinhronizovati sa izgradnjom Postrojenja za preradu otpadnih voda u Požegi.

„Mi smo obišli čitav potez i zamolili i upozorili one koji potencijallno mogu kroz kišnu kanalizaciju ili na drugi način da ispuste materije koje će izazvati promene u reci i nadamo se da će to dati svoje rezultate. Pored toga JKP „Vodovod“ uradiće reviziju priključaka da bi se utvrdilo gde problemi nastaju. Takođe, u okviru pripremnih radnji za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda, inspekcijske službe su već krenule sa nalaganjem obaveze priključenja na gradsku kanalizaciju, objekata koji su zbog starosti izgradnje bili priključeni direktno u korito reke Đetinje ili u korito potoka“.

Dodatni problem u ovom momentu predstavlja veoma nizak vodostaj reke Đetinje, sa vremenskom prognozom koja ukazuje da će pad vodostaja da se nastavi i da se mogu očekivati problemi koji se manifestuju kao posledica niskog vodostaja.

“Mi ćemo i dalje nastaviti da ukazujemo da se mora biti posebno oprezan, jer bez obzira što se ni u ovom slučaju nije radilo ni o kakvoj opasnoj materiji, sama činjenica da imamo nizak vodostaj može dovesti do problema u životnoj sredini i mi se nadamo da ćemo prvo našim aktivnostima i aktivnostima republičkih inspekcija uspeti da to predupredimo. Kako se najavljuje još mesec dana sušnog perioda, nemoguće je zbog vizuelnog izgleda puštati branu i ugroziti vodosnavbdevanje“, zaključio je Militarov.

RINA

 Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar